oceny: 9, śr. ocena: 5
5

Zupa kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Wcześniej też już chyba wspominałam, że uwielbiam gęste zupy-kremy. Nie dość, że wyglądają bardzo efektownie i świetnie smakują, to jeszcze są bardzo syte. Łącząc te dwa fakty… ostatnio na moim stole zagościła kremowa zupa z kalafiora. :)

Do przygotowania zupy nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczy kilka warzyw i podstawowe przyprawy. Krem jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Kalafiorową gotuję na wywarze warzywnym z domowych zapasów.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

Zupa:

  • 1/2 kg kalafiora
  • 750 ml bulionu jarzynowego
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Grzanki:

  • pieczywo
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Zupa krem z kalafiora

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez około 5 minut.

  3. Do garnka dodaj wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

  4. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

  6. Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.

Zupa krem z kalafiora