Kurki uwielbiam za ich smak i aromat. Właśnie trwa sezon na te charakterystyczne żółtopomarańczowe grzyby, warto więc włączyć je do swojego menu. Dziś proponuję zupę z kurkami, podsmażonymi ziemniakami i śmietaną.

Kurka czyli pieprznik jadalny ma niepowtarzalny pikantny smak. Grzyby są łatwe do przyrządzenia. W kuchni można wykorzystać je na wiele sposobów – zaczynając od najprostszej formy podania, czyli kurek smażonych na maśle przez zupę z dodatkiem grzybów a na daniach głównych kończąc.

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 300 g kurek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Kurki

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe podziel na mniejsze kawałki (wzdłuż nóżki).

  2. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj, wrzuć na tłuszcz i podsmaż przez około 10 minut.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty.

  4. Do garnka dodaj oczyszczone i suche kurki. Całość duś przez 10 minut.

  5. Składniki zalej wywarem z warzyw i gotuj około 15-20 minut. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

  6. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Włóż do garnka z osoloną wodą i podgotuj. Następnie odcedź. Ziemniaki dopraw majerankiem i rozmarynem (dokładnie obtocz w przyprawach) i podsmaż na maśle.

  7. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę. Śmietanę rozrób w szklance. Dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj. A potem wlej powoli do garnka, cały czas mieszając. Zupę trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

  8. Zupę rozlej do misek i serwuj z porcją podsmażonych ziemniaków, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zupa kurkowa