oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Zupa miso to japoński wynalazek pełen smaku umami. Bazą zupy są dwa składniki – bulion dashi i pasta miso, które zapewniają legendarny piąty smak. Ponadto zupa obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, algi, makarony i inne orientalne dodatki.

Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, istnieje kilka rodzajów tego bulionu, ja korzystam z domowego, esencjonalnego wywaru z jarzyn i zapewniam, że zupa jest równie pyszna. Nie rezygnuję za to z pasty miso, która nadaje zupie charakterystyczny posmak. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Możesz wybierać wśród grzybów, glonów i warzyw. Do przygotowania zupy wybieram marchewkę, papryczkę chili, seler naciowy i liście jarmużu. Dodatek makaronu i tofu sprawia, że danie jest bardziej treściwe.

Zupa miso

Składniki

  • 1,5 l domowego wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 łodygi cebuli dymki
  • 2 garści jarmużu
  • 50 g tofu
  • szczypta pieprzu
  • kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie)

Zupa miso

Przygotowanie

  1. Zagotuj wywar jarzynowy z dodatkami (sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym). Po zagotowaniu dodaj 2 łyżki pasty miso. Dokładnie wymieszaj.

  2. Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno posiekaj. Warzywa dodaj do wywaru jarzynowego. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.

  3. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

  4. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i dorzuć do garnka z zupą.

  5. Do zupy dodaj ugotowany makaron ryżowy i pokrojone w kostkę tofu. Zupę zestaw z ognia.

  6. Zupę nalej do misek i posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.

Zupa miso