Dziś na blogu ląduje przepis na kremową zupę z pieczarkami w roli głównej. Pieczarkową w takim wydaniu lubię najbardziej – gęsta i bardzo aromatyczna. 

Potrzeba zaledwie kilka składników, by przygotować coś pysznego. Wystarczą pieczarki i cebula, które podsmażam, a następnie zalewam bulionem drobiowym. Na koniec zupę miksuję z dodatkiem śmietany na aksamitny krem. Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i serwuję posypaną natką pietruszki.

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji zupy

Zupa pieczarkowa

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, kilka większych sztuk pokrój na ćwiartki.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć cebulę. Zeszklij.

  3. Dodaj grzyby i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda (większe kawałki odłóż do dekoracji zupy).

  4. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym. Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.

  5. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

  6. Zupę nałóż do talerzy i dodaj odłożone pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Zupa pieczarkowa