Sezon na bób kończy się w lipcu, więc to w zasadzie ostatnia szansa w tym roku na danie z jego udziałem. Proponuję zupę z bobem w towarzystwie, groszku, fasolki szparagowej, brokułów i ziemniaków.

Bób dostępny jest stosunkowo krótko. Dlatego spiesz się, aby cieszyć się jego smakiem. Poza walorami smakowymi posiada także sporo cennych wartości odżywczych. Jest bogaty w białko, błonnik i węglowodany. Warzywa są skarbnicą wielu witamin (witaminy z grupy B, witaminę A oraz C) oraz mikroelementów (przede wszystkim wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu).

Składniki

  • 2 l bulionu jarzynowego
  • 2-3 małe ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 różyczek brokuła
  • 100 g zielonej fasolki (mrożona, w sezonie świeża)
  • 100 g zielonego groszku (mrożony, w sezonie świeży)
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Zupa z bobem

Przygotowanie

  1. W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło z oliwą z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.

  2. Następnie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki i obsmaż przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły.

  3. Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez około 10 minut.

  4. Do garnka dorzuć różyczki brokuła, fasolkę i groszek. Gotuj jeszcze kilka minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale jeszcze pozostać lekko chrupiące.

  5. Dodaj ugotowany bób i gotuj jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Garnek zestaw z ognia i dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.

  7. Zupę podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Zupa z bobem