oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Gorący posiłek w postaci zupy skutecznie rozgrzewa i dodaje energii. Dziś proponuję prosty przepis na zupę pełną warzyw. To danie szybkie i mało skomplikowane, a przy tym niezwykle smaczne.

Zupa jarzynowa powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy wykorzystałam warzywa – marchewkę, por, ziemniaki i brokuły. Na blogu znajdziesz już przepis na zupę-krem brokułową. Tym razem warzyw nie miksuję, pozostawiając różyczki brokuła w całości, ziemniaki kroję w kostkę, natomiast marchewki w talarki. Na koniec zabielam zupę śmietanką, ale nie jest to konieczne. Bez śmietany jarzynowa będzie równie smaczna.Zupa jarzynowa

Składniki

  • 2 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany koperek do podania

Zupa jarzynowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast marchewki w plasterki. Pora umyj i pokrój w krążki.

  2. Zagotuj wywar i wrzuć do niego pokrojone warzywa. Gotuj przez ok. 15 minut.

  3. Brokuł podziel na różyczki i dorzuć do garnka. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

  4. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp posiekanym koperkiem.

Zupa jarzynowa