Przepisów na potrawy z cukinii jest sporo – podaje się ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną czy gotowaną. Przyrządza się z niej zupy, dania główne, sałatki a nawet napoje i desery. Dziś na blogu ląduje przepis na zupę z cukinią.

Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, marchewkę i kukurydzę. Doprawiam świeżym i suszonym tymiankiem. Kupując cukinie wybieraj te o niedużych rozmiarach i intensywnej, zielonej barwie – mają delikatną skórkę i nie trzeba ich obierać.

Czas przygotowania:

ok. 35-40 minut

Składniki

  • 900 g cukinii (3 średniej wielkości cukinie)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała kolba kukurydzy lub mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • dodatkowo – gałązki świeżego tymianku do podania

Zupa z cukinią

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj łyżkę masła. Na tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ziarna kukurydzy i marchewkę pokrojoną w plasterki. Podsmaż przez ok. 10 minut.

  2. Wlej bulion i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez ok. 10-15 minut.

  3. Cukinię dokładnie umyj (nie obieraj jej ze skórki) i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż aż cukinia będzie miękka.

  4. Do bulionu dodaj podsmażoną cukinię i gotuj przez ok. 10 minut.

  5. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj tymianek.

Zupa z cukinią