Cukinię uwielbiam pod każdą postacią. Warzywo jest składnikiem wielu potraw w mojej kuchni – przekąsekdań głównych czy zup. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na kremową zupę cukiniową z bazylią.

Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, pietruszkę i seler. Kupując cukinie wybieraj te o niedużych rozmiarach i intensywnej, zielonej barwie – mają delikatną skórkę i nie trzeba ich obierać. Dzięki temu zupa będzie miała intensywny zielony kolor.

Składniki

  • 1 l wody lub bulionu warzywnego
  • 2 cukinie + 1 cukinia do dekoracji
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, pietruszkę, selera umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cukinię dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skórki, dzięki temu zupa będzie miała intensywny zielony kolor) i pokrój w kostkę.

  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj resztę warzyw i podsmaż przez około 5 minut.

  4. Warzywa zalej ok. 1l wody lub bulionu i gotuj do miękkości warzyw.

  5. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Garnek zestaw z ognia i dodaj liście bazylii. Zupę zmiksuj na gładki krem.

  7. Zupę serwuj z warzywnymi wstążkami (z cukinii, przy pomocy obieraczki, przygotuj warzywne wstążki i udekoruj zupę).