oceny: 1, śr. ocena: 3
3

Soczewica gości w mojej kuchni bardzo często. Istnieje kilka rodzajów. Najczęściej sięgam po czerwoną odmianę, która tym razem posłużyła mi jako składnik pysznej zupy. Zupa z soczewicy należy do moich ulubionych.

Soczewicę połączyłam z pomidorami i czerwoną cebulą. Doprawiłam tymiankiem i słodką papryką. Danie jest bardzo aromatyczne. Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale także wartościowa. Jest cennym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 2 l bulionu jarzynowego
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 2 małe czerwone cebule
  • 5-6 pomidorów
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • do podania – kilka gałązek świeżego tymianku

Zupa z czerwoną soczewica

Przygotowanie

  1. Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.

  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.

  3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj pokrojone marchewki i pomidory. Całość podsmaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Warzywa zalej wywarem z warzyw, dodaj suchą soczewicę i przyprawy. Gotuj ok. 25 minut, aż soczewica będzie miękka.

  5. Zupę z czerwonej soczewicy podawaj z świeżymi ziołami.

Zupa z czerwoną soczewicą