Ostatnio na obiad zaserwowałam przepyszną zupę z czosnku. Do jej przygotowania wybrałam czosnek pieczony, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Warzywo po upieczeniu zmienia swoje ostre oblicze. Ząbki czosnku po wyciągnięciu z piekarnika stają się łagodne, lekko słodkie i bardzo aromatyczne.

Do przygotowania zupy nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. Są to produkty, które każdy ma w swojej kuchni na co dzień. Wystarczy kilka warzyw i podstawowe przyprawy. Czosnkową gotuję na bulionie drobiowym, ale równie dobrze sprawdzi się wywar z warzyw, zupa będzie delikatniejsza w smaku.

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek. Ja wybieram drugą opcję i zupę podaję z serowymi grzankami.

Zupa czosnkowa

Składniki

Zupa :

  • 1 duża główka czosnku
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • 2 małe ziemniaki (ok. 200 g)
  • 2 cebule dymki
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: kilka świeżych gałązek rozmarynu

Zupa czosnkowa

Przygotowanie

  1. Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

  2. Cebulę, seler i ziemniaki obierz. Cebulę drobno posiekaj, a seler i ziemniaki pokrój w kostkę.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj liście laurowe i ziarna pieprzu. Całość podsmaż przez ok. 5 minut.

  4. Do garnka dodaj upieczony i obrany z łupin czosnek. Całość zalej wywarem i gotuj przez ok. 20 minut.

  5. Garnek zestaw z ognia, wyjmij liście laurowe i ziarna pieprzu.

  6. Dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Zupę serwuj posypaną gałązkami świeżych ziół w towarzystwie ulubionych grzanek.

Zupa czosnkowa

Wszystkim fanom czosnkowego smaku polecam także przepis na zupę z czosnku oraz klasyczny sos czosnkowy.