Klasyczna zupa kalafiorowa stale gości w mojej kuchni, z drugiej strony pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni coraz częściej do przyrządzania przeróżnych zup. Dlatego tym razem przygotowałam kalafiorową nieco inaczej – z kalafiorem z piekarnika, który następnie posłużył jako główny składnik zupy-krem. 

Kalafior dzielę na różyczki, skrapiam oliwą i doprawiam solą i pieprzem. Piekę w towarzystwie czosnku i cebuli. Po chwili w kuchni unosi się cudowny aromat, przyjemny i lekko orzechowy. Pieczone warzywa miksuję na gładki krem. Na koniec doprawiam gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz wzbogacam o śmietankę.

Składniki

  • 1 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 1 kalafior (ok. 800 g)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Zupa z pieczonego kalafiora

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kalafior podziel na małe różyczki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.

  2. Warzywa umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzuć ząbki czosnku w łupinach i wszystkie składniki skrop obficie oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  3. Piecz przez ok. 30 minut (po 20 minutach pieczenia, warzywa przemieszaj i przykryj kawałkiem folii aluminiowej). Kalafior powinien być miękki i zrumieniony.

  4. Upieczone warzywa umieść w garnku (czosnek wyciśnij z łupiny). Całość zalej wywarem. Gotuj ok. 10 minut.

  5. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  6. Na koniec dodaj śmietankę i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Zupa z pieczonego kalafiora