Ostatnio na obiad zaserwowałam przepyszną, kremową zupę pomidorową. Do jej przygotowania wybrałam pieczone pomidory i czosnek, które nadały potrawie wyjątkowego charakteru. Warzywa po wyciągnięciu z piekarnika stają się słodkie i bardzo aromatyczne.

Zupę robi się banalnie prosto. Upieczone warzywa miksuję z bulionem i przyprawami na aksamitny krem. Jako bazy użyłam domowego bulionu jarzynowego. Do przygotowania zupy-krem wybieram dojrzałe, świeże pomidory. Polecam słodkie pomidory malinowe.

Zupa smakuje wyśmienicie z startym serem i gałązkami świeżych ziół lub w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek.

Czas przygotowania:

20 minut + czas pieczenia warzyw (ok. 30 minut)

Składniki

  • 1 l bulionu jarzynowego
  • ok. 2 kg pomidorów malinowych
  •  4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy:  po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • drobno starty ser parmezan i świeże zioła do podania

Zupa z pieczonych pomidorów

Przygotowanie

  1. Pomidory obierz ze skórki – skórkę natnij z wierzchu i od spodu na krzyż przy pomocy noża, następnie pomidory sparz wrzątkiem, po chwili bez problemu zdejmiesz z nich skórkę.
  2. Usuń gniazda nasienne i twarde części pomidorów. Pozostały miąższ umieść w żaroodpornym naczyniu. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.

  3. Warzywa skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 25-30 minut.

  4. Upieczone pomidory wrzuć do garnka, dodaj wyciśnięty z łupiny czosnek. Składniki zalej gorącym bulionem jarzynowym.

  5. Dopraw suszonym tymiankiem, oregano, solą oraz pieprzem.

  6. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  7. Krem podawaj oprószony drobno startym serem z dodatkiem świeżych ziół.

Zupa z pieczonych pomidorów