Ostatnio na obiad zaserwowałam przepyszną zupę-krem z warzyw korzeniowych. Wyszło tak pysznie, że nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem. Do jej przygotowania wybrałam pieczoną pietruszkę i seler, które nadają potrawie wyjątkowego charakteru.

Na przygotowanie kremu trzeba poświęcić trochę czasu. To zupa, której nie przygotujesz w kilkanaście minut. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne. Jednak gwarantuję, że warto. Za sprawą pieczonych warzyw ma cudowny, głęboki smak. Smakuje wyśmienicie z grzankami, pestkami dyni, czy chipsami z jarmużu.

Składniki

  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 700 g pietruszki
  • 300 g selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 mielonej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g jarmużu
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jarmuż umyj i usuń twarde łodygi. Liście umieść w misce, dopraw solą, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  2. Pietruszkę i seler oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie polej oliwą z oliwek.

  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim warzywa. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 10 minutach wyjmij chipsy z jarmużu, a pietruszkę i seler piecz do miękkości.

  4. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.

  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż przez minutę.

  6. Dodaj upieczone warzywa i zalej bulionem.

  7. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.

  8. Dodaj śmietankę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  9. Krem z pieczonych warzyw podawaj z chipsami z jarmużu.