Seler to chyba jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w wielu kuchniach. W tym pozornie nudnym produkcie kryje się wielki potencjał. Pomysłów na potrawy z korzeniowym warzywem nie brakuje. Dziś na blogu seler jako główny składnik pysznej zupy.

Wykorzystaj jego walory smakowe i doceń wartości odżywcze. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 500 g korzenia selera
  • 200 g pora
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo – gałązki świeżego tymianku, ulubiony ser żółty do podania (opcjonalnie)

Zupa z selera

Przygotowanie

  1. Cebulę, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora pokrój na ok. 1 cm plasterki.

  2. W dużym garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę, pora i podsmaż. Dorzuć selera i ziemniaki. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

  3. Do garnka wlej wywar z jarzyn. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.

  4. Zupę dopraw suszonym tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.

  5. Dodatkowo zupę możesz wzbogacić o żółty ser. Zupę wlej do żaroodpornych naczyń, posyp startym serem i wstaw na chwilę do nagrzanego piekarnika.

  6. Podawaj z ulubionym pieczywem lub grzankami.

Zupa z selera