oceny: 1, śr. ocena: 3
3

Zupy są u mnie codziennie. Tym bardziej jesienią, są po prostu obowiązkowe. O tej porze talerz gorącej, rozgrzewającej zupy to podstawa. Kremowa zupa z czerwonej soczewicy o pikantnym smaku to strzał w dziesiątkę.

Taka zupa to świetny pomysł na obiad. Przepis pochodzi z bloga Kingi. Główny składnik zupy – soczewica zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. A na dodatek – soczewica jest bardzo bogata w białko, z powodzeniem zastępując mięso.

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól, pieprz

Zupa z soczewicy

Wykonanie

  1. Marchewkę obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekaj. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.

  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Na tłuszcz dodaj marchewkę i smaż około 3 minut.

  3. Dodaj posiekaną papryczkę chili, soczewicę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Całość smaż przez następne 3 minuty.

  4. Warzywa zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.

  5. Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej, kremowej konsystencji.

  6. Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa jest pyszna, a do tego tak kremowa i sycąca, że nie potrzebuje już żadnych dodatków. Po talerzu takiej zupy nikt nie odejdzie od stołu głodny ;-) Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mocniejszych, pikantnych smaków.

Smacznego!