oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Trochę wiosny w środku zimy? Czemu nie. Kiedy pogoda nie rozpieszcza idealnie sprawdzi się zupa-krem z zielonego groszku. Zdrowa, pożywna, a do tego ten energetyzujący kolor…

To danie, które możesz podać przez cały rok. W sezonie skorzystaj ze świeżego groszku, natomiast zimową porą sięgnij po paczkę mrożonych warzyw. A warto wprowadzić groszek do swojego menu. To niepozorne warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jest cennym źródłem błonnika.

Czas przygotowania:

50-60 minut

Składniki

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy.

  • 500 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1,5 l wody
  • 2 małe marchewki
  • 1/4 selera
  • pietruszka
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 mały por
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek i bazylia do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

Zupa-krem z zielonego groszku

Wykonanie

  1. Przygotuj bulion.  Do garnka dodaj oczyszczoną włoszczyznę – marchewkę, seler, pietruszkę. Wlej wodę i zagotuj. Garnek przykryj pokrywką (pozostaw lekko uchyloną). Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut – do miękkości warzyw.

  2. Cebulę obierz, por i szczypiorek z dymki umyj, wszystko posiekaj i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę.

  3. Zielony groszek i bazylię opłucz i dodaj do podsmażonych warzyw.

  4. Czosnek obierz, rozgnieć za pomocą praski i dodaj do pozostałych składników. Całość podsmaż przez około 10 minut na wolnym ogniu.

  5. Warzywa połącz z bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na aksamitny krem. Podawaj z groszkiem ptysiowym udekorowaną listkami bazylii.

Zupa-krem z zielonego groszku