Sezonowe produkty to świetny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu. Dzięki sezonowym warzywom i owocom możesz zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki. Nuda na talerzu Ci nie grozi. Mamy obecnie najsmaczniejsze miesiące – maj, czerwiec, czyli czas szparagów, na które czekam z niecierpliwością cały rok.

Pomysłów na potrawy z tym pysznym warzywem nie brakuje. Na blogu pojawiło sie już sporo przepisów ze szparagami w roli głównej. Dziś zupa krem z zielonymi szparagami. Szparagową przygotowałam na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem serka mascarpone i szczyptą gałki muszkatołowej.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki na 2 porcje zupy szparagowej

  • 0,7 l  bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki serka mascarpone
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Zupa z zielonych szparagów

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. W garnku rozgrzej oliwę dodaj główki szparagów i podsmaż przez około 2-3 minuty. Zdejmij  je z patelni i odstaw do innego naczynia.

  3. Następnie do garnka wrzuć posiekaną cebulę, także podsmaż 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj pozostałe szparagi i smaż kolejne 3 minuty mieszając co jakiś czas.

  4. Całość zalej bulionem i gotuj przez około 8-10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  5. Dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Zupę krem podawaj z główkami szparagów.

Zupa z zielonych szparagów