Sierpień to miesiąc obfitujący w pomidory. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie przetworów z pomidorami w roli głównej. To już ostatnie dni na zapakowanie do słoików pysznych, aromatycznych pomidorów.  Na blogu pojawił się już przepis na domowy ketchup i dżem z pomidorowy. Tym razem polecam przecier pomidorowy własnej produkcji.

Do przecieru pomidorowego wykorzystałam pomidory odmiany Lima. Są one mięsiste i mają mało soku, dzięki temu uzyskałam przecier o gęstej konsystencji. Zimą zawartość słoiczka posłuży do zupy pomidorowej, makaronu czy jako baza do różnych sosów.

Składniki

  • 2 kg pomidorów odmiany Lima
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Domowy przecier pomidorowy

Przygotowanie domowego przecieru

  1. Pomidory sparz wrzącą wodą, usuń szypułki i gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Kawałki pomidorów umieść w garnku o grubszym dnie, dodaj sól i gotuj na małym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną i część soku odparuje. Mieszaj co jakiś czas.

  3. Uzyskaną masę przetrzyj przez gęste sito za pomocą drewnianej łyżki.

  4. Przetartą masę pomidorową umieść ponownie w garnku, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz przecier o gęstej konsystencji.

  5. Gorący przecier umieść w wyparzonych, suchych słoikach i pasteryzuj (gotując w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików) przez około 15 minut od chwili zagotowania się wody.

Domowy przecier pomidorowy