oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Na blogu gościły już różnego rodzaju dżemy. Zazwyczaj były to przetwory przygotowane z sezonowych owoców – truskawek, jagód czy czereśni. Tym razem polecam niezwykle aromatyczny dżem z pomidorów.

Dżem jest dość słodki i w smaku zdecydowanie bardziej przypomina mi dżem z owoców niż warzyw. Zawartość słoiczka możesz wykorzystać jako dodatek do rożnego rodzaju serów czy wędliny. Sprawdzi się doskonale jako smarowidło do kanapek.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 300 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Dżem z pomidorów

Przygotowanie

  1. Pomidory obierz – natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę.

  2. Obrane pomidory pokrój w kostkę i umieść w garnku o grubszym dnie.

  3. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zagotuj. Dodaj cukier i smaż na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas.

  4. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików.

  5. Dżem przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Dżem z pomidorów