Dżem z winogron

Jesień nie oznacza końca sezonowych produktów. W tym roku wyjątkowo obrodziły winogrona. To bardzo wdzięczne owoce, jeśli chodzi o możliwość robienia z nich domowych przetworów, np. soków, kompotów, win oraz konfitur i dżemów.

Ciemne winogrona przerobiłam na dżem z kardamonową nutą. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Aromat przyprawy doskonale współgra ze smakiem owoców. Własnoręcznie zrobione przetwory najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem.

Składniki

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 150 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Dżem z winogron

Przygotowanie

  1. Umyte winogrona umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i kardamonem, a następnie odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

  2. Garnek postaw na ogniu i doprowadź jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.

  3. Rozgotowane owoce przetrzyj przez sito, tak by zostały na nim pestki i skórki.

  4. Następnie winogrona gotuj na małym ogniu. Mus z owoców powinien zgęstnieć.

  5. Dodaj sok z cytryn. Gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.

  6. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.

  7. Dżem warto pasteryzować trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

Dżem z winogron

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kasia says:

    Użyłam jasnych winogron, o 1,5 szklanki cukru więcej (przy 150g nie bardzo chciało gęstnieć), gotowałam przez 2 dni i wyszło pysznie ;)

  • TB says:

    Dzień dobry,
    Czy podana ilość cukru jest prawidłowa?

  • Misti says:

    Witam, mam pytanie. Na załączonych zdjęciach widać w słoiczku pestki. Czy nie po to owoce się przeciera, żeby pozbyć się pestek? To jak to w końcu jest?

  • Ola says:

    Witam serdecznie, mam pytanko co jeśli sos nie zgęstnieje?

  • Marlena says:
    5

    Głupie pytanie ale jednak….
    Pasteryzowac od razu po przełożeniu do słoika czy jak ostygnie?

  • Winiarz says:
    5

    Świetny przepis, dżem w 100% naturalny, bez zagęstników i o dużej zawartości owoców :) O dziwo, nie wymaga długotrwałego gotowania jak w innych przepisach na domowe dżemy. Sam wykorzystuję ciemne winogrona na wino i nalewki, mam zresztą niewielką hodowlę odmiany nadającej się na przetwory. Przez cały rok niecierpliwie czekam na sezon, by wykorzystać ich potencjał. Jak dla mnie to bezkonkurencyjne owoce jesieni, pozdrawiam

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php