oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Jesień nie oznacza końca sezonowych produktów. W tym roku wyjątkowo obrodziły winogrona. To bardzo wdzięczne owoce, jeśli chodzi o możliwość robienia z nich domowych przetworów, np. soków, kompotów, win oraz konfitur i dżemów.

Ciemne winogrona przerobiłam na dżem z kardamonową nutą. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Aromat przyprawy doskonale współgra ze smakiem owoców. Własnoręcznie zrobione przetwory najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem.

Składniki

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 150 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Dżem z winogron

Przygotowanie

  1. Umyte winogrona umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i kardamonem, a następnie odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

  2. Garnek postaw na ogniu i doprowadź jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.

  3. Rozgotowane owoce przetrzyj przez sito, tak by zostały na nim pestki i skórki.

  4. Następnie winogrona gotuj na małym ogniu. Mus z owoców powinien zgęstnieć.

  5. Dodaj sok z cytryn. Gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.

  6. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.

  7. Dżem warto pasteryzować trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

Dżem z winogron