oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.

Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Do marynowania wybrałam podgrzybki. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Grzyby marynowane najczęściej serwowane są jako przystawka i zakąska do napojów alkoholowych. Drobno pokrojone grzyby marynowane są też składnikiem sosu tatarskiego.

składniki

  • 500 g grzybów leśnych
  • 500 ml wody
  • 180 ml octu spirytusowego 10 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 sztuki ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik

Grzyby marynowane

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Małe grzybki marynuj w całości, natomiast większe sztuki podziel na połówki lub ćwiartki.

  2. Wstaw garnek z osoloną wodą, wrzuć grzyby i krótko obgotuj na dużym ogniu przez około 5 minut.

  3. Grzyby umieść na durszlaku i przelej zimną wodą, aby opłukać je z piany i zahartować.

  4. Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i dodaj ocet. Ponownie zagotuj zalewę.

  5. W słoikach umieść gorczycę, obgotowane grzyby, obraną i pokrojoną w paski cebulę. Grzyby zalej wrzącą zalewą, zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i odstaw do przestudzenia.

Grzyby marynowane