Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta. Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po rzodkiewki. Przygotowanie kiszonych rzodkiewek jest niezwykle proste w warunkach domowych. Wystarczą – słoik, woda, przyprawy i oczywiście rzodkiewki.

Rzodkiewki po kilku dniach nabierają kwaśno-orzechowego smaku i są pyszne solo jako przekąska lub dodatek do kanapek czy sałatek. Zachęcam do eksperymentowania, bo kiszone produkty są niezwykle wartościowe: wzmacniają odporność, regulują pracę układu trawiennego oraz ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.

  2. Przygotuj rzodkiewki – usuń łodygi i liście, a rzodkiewki dokładnie wyszoruj.

  3. Na dnie dobrze umytego i sparzonego słoika ułóż – rzodkiewki, ząbki czosnku i przyprawy.

  4. Zalej przestudzoną solanką, przykryj gazą i dociśnij rzodkiewki (np. małym talerzykiem), żeby nie pływały po powierzchni.

  5. Odstaw rzodkiewki do kiszenia na np. na blacie w kuchni na kilka dni. Kiszonki powinny być gotowe po 3 dniach.