Lipiec to pora obfitująca we wszelkie dziko rosnące smakołyki, których nie może zabraknąć w moim letnim menu. W tym miesiącu na pierwsze miejsce wysuwają się jagody. Niestety szybko znikają, aby cieszyć się ich smakiem poza sezonem przygotowałam domową konfiturę.

Jagodowa konfitura o delikatnym, słodkim smaku. Taki właśnie lubię najbardziej. Proporcje cukru i owoców tak naprawdę powinny zależeć od indywidualnych upodobań smakowych.

Składniki

  • 500 g jagód
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody

Konfitura jagodowa

Przygotowanie

  1. Jagody przebierz, usuń listki i zielone końcówki, dokładnie umyj.

  2. Owoce wsyp do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem i dodaj wodę. Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejsz ogień.

  3. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając jagody (owoce nie mogą przywrzeć).

  4. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gotową i jeszcze gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.

  5. Jeżeli przygotowujesz większą ilość konfitury to warto ją pasteryzować (trzymając słoiki przez około 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni). Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

Konfitura jagodowa