Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Dynia jest bardzo popularnym warzywem w kuchni. Nie bez powodu, bo jest niezwykle wdzięcznym materiałem kulinarnym. Możesz przygotować z niej wiele pysznych potraw, przy czym są łatwe i szybkie do wykonania.

Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Korzystając z tego, że sezon przetworów trwa w najlepsze, zamykam smak dyni w słoikach. Taką marynowaną dynię możesz wykorzystać do mięs czy sałatek. Jeśli lubisz smak marynowanych warzyw, goździków i cynamonu to taka wersja dyni z pewnością Ci posmakuje.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka octu winnego
  • 40 g cukru
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka estragonu suszonego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska cynamonu

Wykonanie

  1. Dynię umyj, obierz i oczyść z pestek. Miąższ pokrój w większą kostkę.

  2. Przygotuj zalewę – zagotuj wodę z octem, następnie dodaj goździki, cynamon i estragon. Dodaj cukier i sól, mieszaj do czasu ich rozpuszczenia.

  3. Pokrojoną dynię przełóż do słoików i zalej przygotowaną zalewą. Słoiki lekko zakręć.

  4. Dno średniej wielkości garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą. Woda powinna sięgać do poziomu 2-3 cm poniżej nakrętek.

  5. Słoiki gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie nakrętki słoików mocno dokręć.

  6. Po pasteryzacji słoiki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu przestudzenia. Tak przygotowaną dynię przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Marynowana dynia

Jaką dynię wybrać?

Odmian dyni jest sporo. Występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach i smakach. Im intensywniejszy kolor, tym lepiej – dla zdrowia, bo dynia zawiera wówczas więcej beta-karotenu. Dlatego ja wybrałam dynię hokkaido, która wyróżnia się ciemnopomarańczowym miąższem, miękką skórką (dobrze się kroi) oraz niewielkim rozmiarem.

tagi: , ,

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Marynowana dynia”

  1. Julian pisze:

    Czy przyprawy też dodać do słoików ?

  2. anisar pisze:

    ja mam przepis ze dynie trzeba sparzyc tak jak kapuste na golabki a pan tego nie robi czy taka to jest chrupiaca

  3. Zmiksowana.pl pisze:

    Ja też zapisuję! Kiedyś próbowałam, ale nigdy nie robiłam. Dzięki za przepis :)

  4. ilovebake pisze:
    4

    zapisuję takiej dyni jeszcze nie jadłam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php