oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Ogórki kiszone to jeden z naszych narodowych smakołyków. I choć z punktu widzenia obcokrajowców nasz zachwyt nad takimi produktami jak kiszonki rzeczywiście może dziwić, to dla nas to tradycyjne przysmaki.

W moim domu także nie może ich zabraknąć. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała duży zapas słoików z kiszonymi ogórkami. Przepis będzie więc odtworzeniem receptury babci. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. U nas zawsze dorzucamy taki zestaw – koper, czosnek, chrzan, gorczyca, liść laurowy i liście wiśni czy porzeczki. Ogórki w słoikach przechodzą aromatami ziół. Takie właśnie lubię najbardziej.

Ogórki kiszone

Kiszonki – samo zdrowie

Kiszone ogórki to naturalne probiotyki. Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, który ma sporo dobroczynnych właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje florę bakteryjną w jelitach (reguluje trawienie i usuwa toksyny). Kiszone produkty to także duża dawka witamin – A, E, C, K i witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Zwiększają przyswajalność żelaza przez co chronią przed anemią. Dość wysoka zawartość sodu sprawia, że nie są polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi lub dla tych, którzy mają problemy z układem krążenia. To doskonałe źródło błonnika. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że dłużej czujemy się syci.

Ogórki kiszone

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

Nie podaję konkretnych ilości składników, to zależy ile słoików z ogórkami chcesz przygotować. Najważniejsza jest proporcja soli do wody, ilość dodatków podaję na słoik 2 litrowy.

  • ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
  • woda
  • 1 pełna łyżka soli na 1 l wody
  • 2-3 baldachy kopru razem z łodygami
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 4 cm korzenia chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 liście wiśni i porzeczki (opcjonalnie)

Ogórki kiszone

Przygotowanie ogórków kiszonych

  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.

  2. Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści.

  3. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami, liść laurowy, gorczycę oraz liście wiśni i czarnej porzeczki.

  4. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

  5. Ogórki zalej wrzącą wodą z solą, tak aby woda całkowicie przykryła ogórki.

    Ogórki kiszone

  6. Zakręć słoiki i odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach ogórki powinny być gotowe.

Ogórki kiszone w kuchni

Ogórki kiszone sprawdzą się świetnie jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, sosów czy kanapek. Są podstawowym składnikiem tradycyjnej, aromatycznej zupy ogórkowej. Najlepiej jednak smakują zajadane prosto ze słoika ;)

Ogórki kiszone