Ogórki małosolne do nasz polski klasyk. Chyba w każdym domu, w którym korzysta się z kuchni do przyrządzania jedzenia, przygotowuje się od czasu do czasu jakieś własnej roboty przetwory – np. właśnie ogórki.
W moim rodzinnym domu prym wiodły zawsze ogórki kiszone, jednak ogórki małosolne ze względu na ich proste i szybkie przygotowanie też znajdowały miejsce na stole. Całkiem niedawno postanowiłem pierwszy raz w życiu zrobić je sam, by nie czekać biernie na kolejne słoiki ogórków podarowane jak zwykle przez kochanych rodziców ;)
Wyszły mi po prostu idealne ogóry, dlatego przepis w 100% sprawdzony publikuję na blogu.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Kliknij tutaj i zasubskrybuj mój kanał na YouTube: youtube.com/ZajadamPL
Czas przygotowania
Przygotowanie dużego słoika ogórków zajęło mi jakieś 15 minut. Następnie 3 dni czekałem na uzyskanie idealnego smaku.
Składniki potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych
Nie podaję dokładnych ilości składników, bo zależą one od tego jak dużo ogórków chcesz przygotować. Podaję dokładnie proporcje soli do wody, bo to jest ważne niezależnie od ilości.
- ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki
- przegotowana i ostudzona woda
- sól – dwie łyżki na 1,5 l wody
- główka czosnku na jeden większy słój
- kilka cm korzenia chrzanu
- pęczek kopru
- świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórki
Przygotowanie ogórków
Ogórki dokładnie umyj, usuń szypułki, a następnie ułóż dość ciasno w słoju. Pomiędzy ogórkami staraj się umieśić koper, ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paseczki chrzan i liście.
Całą sól rozpuść w wodzie i zalej nią zawartość słoika tak, aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik nakryj małym talerzykiem.
Tak przygotowane ogórki odstaw w miejsce, gdzie nie będą wystawione bezpośrednio na słońce. Po dwóch – trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.
Ogórki małosolne z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone.
Rady mojej mamy
Zanim nastawiłem pierwszy słoik zadzwoniłem do mamy zapytać o jakieś tajne sposoby na uzyskanie najlepszych ogórków małosolnych na świecie. Mama podzieliła się np. informacją, że jeżeli zalejesz świeże ogórki bardzo gorącą solanką, to mogą być gotowe już na drugi dzień. Wysoka temperatura zapewne mocno przyśpiesza cały proces kiszenia.
Moja mama używa też specjalnej przyprawy, którą kupuje od zaprzyjaźnionego sprzedawcy na lokalnym bazarku – jak tylko uda mi się tą przyprawę dostać, postaram się podzielić jej składem na blogu :)
Do nastawiania ogórków warto zaopatrzyć się w porządny słój. Nasze babcie miały często pod ręką naczynia gliniane, ale obecnych czasach przydaj się coś, co łatwo umyjesz w zmywarce. ;) Dlatego ja preferuję np. słoiki z IKEA zakup w sieci po wyszukaniu ofert na Allegro czy w porównywarkach.