oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Marynowana papryka jest pozycją obowiązkową na tegorocznej liście przetworów. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.

Papryka marynowana z tego przepisu  jest zawsze pyszna i chrupiąca. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych. Do swoich słoiczków dorzucam – cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dzięki dodatkom nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

Z podanych proporcji uzyskasz 3 małe słoiczki.

  • 900 g czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach
  • zalewa – 1/2 szklanki octu, 3 szklanki wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, oliwa z oliwek

Papryka marynowana

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Zalewę pozostaw do przestudzenia.

  2. Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.

  4. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – 3 plasterki cebuli, liść laurowy, ziele angielskie i 3 ziarenka pieprzu.

  5. Do słoików włóż kawałki papryki, zalej przestudzoną zalewą i dodaj po 1 łyżce oliwy.

  6. Słoiki zakręć i ustaw w dużym garnku wyłożonym ściereczką (zachowaj odległość między słoikami). Zalej wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.

  7. Pasteryzuj przez ok. 10 minut od czasu zagotowania wody.

  8. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną.

Papryka marynowana