Pikle to mój sprawdzony sposób na zatrzymanie smaków lata. W jednym słoiku możesz zamknąć swoje ulubione warzywa. W moim zestawie znalazły się – ogórki gruntowe, cukinia, kolorowa papryka, pieczarki, marchewka, brokuły i kalafior.

Jarzyny zakonserwowane są w specjalnej marynacie. Aby uzyskać zalewę do marynowania, gotuję ocet winny z wodą, solą, cukrem z przyprawami – zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Takie pikle świetnie sprawdzają się do sałatek czy po prostu jako dodatek do kanapek.

Pikle z warzyw

Składniki

Zestaw warzyw:

  • małe ogórki gruntowe
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • brokuł
  • kalafior
  • marchewka
  • cukinia
  • pieczarki

Zalewa:

  • 700 ml wody
  • 200 ml białego octu winnego 6 proc.
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu

Dodatki:

  • po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
  • ząbek czosnku na każdy słoik

Pikle z warzyw

Przygotowanie

  1. Na dnie słoików umieść ząbki czosnku i gorczycę.

  2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na niewielkie, równej wielkości różyczki. W garnku zagotuj wodę i dodaj różyczki warzyw, gotuj przez ok. minutę. Następnie wrzuć je na durszlak i przelej zimną wodą.

  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kwadraty o boku ok. 2 cm.

  4. Marchew obierz i pokrój w 1 cm plasterki.

  5. Ogórki i cukinię umyj i pokrój w plastry.

  6. Pieczarki obierz. Małe sztuki pozostaw w całości, większe przekrój na pół.

  7. Wodę zagotuj z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, cukrem i solą.

  8. Przygotowane warzywa ułóż warstwami w słoikach.

  9. Warzywa zalej gorącą marynatą i dokładnie zamknij słoiki.

  10. Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

  11. Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

  12. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.

  13. Pikle odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach warzywa powinny być gotowe.

Pikle z warzyw