Już jakiś czas temu pojawiły się maliny. Z owoców przygotowałam pyszny sok. Domowy sok malinowy nie ma sobie równych. Bez sztucznych aromatów, dodatkowych wspomagaczy smaku i sporych ilości cukru. Polecam sok własnej produkcji, który jest smaczniejszy i zdrowszy od tego ze sklepowej półki.

Mikstura domowej produkcji ma całkiem sporo prozdrowotnych właściwości i dobroczynnych składników. Regularne spożywanie soku sprzyja podniesieniu odporności, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Antyoksydanty zawarte w owocach  blokują działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się oraz powstawanie nowotworów. Polecam również nalewkę malinową własnej roboty, która ma podobne właściwości. Więcej na temat malin znajdziesz tutaj.

Sok z malin najlepiej smakuje zalany gorącą wodą lub dodany do herbaty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, lodów i deserów.

Składniki

  • 1 kg malin
  • 1/2 kg cukru

Sok z malin

Sok malinowy krok po kroku

  1. Maliny przebierz, umyj i pozostaw do odsączenia na cedzaku.

  2. Owoce umieść warstwowo w wyparzonym, suchym słoiku (przesypując cukrem). Do dużego słoika wsyp część malin, na owoce cukier, ponownie maliny i cukier itd. Cukier powinien stanowić wierzchnią warstwę.

  3. Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1-2 dni, aż maliny puszczą sok.

  4. Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka. Sok podgrzej na małym ogniu.

  5. Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone. Następnie przelej gorący sok do słoików, od razu zakręć i odstaw do góry dnem. Sok malinowy pozostaw do przestudzenia.

Sok z malin