oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Czwartek to czas kiedy tydzień powoli dobiega końca i zwyczajnie brak pomysłu na kolejny obiad. Makaron stwarza mnóstwo możliwości do przygotowania w domu ekspresowych, ale równocześnie pełnych smaku dań. Jest składnikiem, który szybko się nie znudzi. Gatunków makaronu jest mnóstwo – spaghetti, penne, lasagne, farfalle, tagliatelle… Dorzuć swoje ulubione dodatki i przepis na pyszne danie gotowy.

Dlatego dzisiaj podrzucam pomysł na szybki i pyszny obiad z makaronem w roli głównej – makaron z pesto migdałowo-miętowym, grillowanym łososiem oraz parmezanem. Pesto z mięty, z dodatkiem bazylii i migdałów to idealne połączenie. Mięta nadaje potrawie świeżości. Całe danie uzupełnia soczysty, grillowany łosoś. Ryba dzięki dodatkom zyskała wyrazisty smak i dobrze komponuje się z makaronem.

Makaron z pesto i łososiem

Do przygotowania dania wybrałam jeden z najbardziej znanych i popularnych makaronów, czyli penne od Lubelli. Tym razem sięgam po szybki w przygotowaniu makaron pełnoziarnisty, który jest cennym źródłem błonnika i składników mineralnych, takich jak: fosfor, mangan, żelazo. Makaron pełnoziarnisty możesz połączyć z różnymi dodatkami – mięsem, rybami czy warzywami. Posiłki przygotowane z produktów pełnoziarnistych zapewniają codzienną dawkę energii.

Warto więc włączyć tego typu produkty do codziennego menu, zwłaszcza że przyrządzanie potraw na ich bazie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Zachęcam też by wybierać makarony najwyższej jakości od sprawdzonych producentów, dzięki temu zawsze masz gwarancję doskonałego efektu kulinarnego oraz pewność, że makaron nie będzie się sklejał, zachowa odpowiednią sprężystość, kolor i smak.

Może Makaronowe Czwartki zagoszczą w Twojej kuchni na dłużej ? ;)

Składniki na 4 porcje

  • 400 g makaronu penne Pełne ziarno Lubella
    (dowiedz się więcej o tym produkcie)
  • 400 g fileta z  łososia
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka świeżych liści mięty
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g migdałów
  • 70 g parmezanu + dodatkowa porcja do podania
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Makaron z pesto i łososiem

Przygotowanie

  1. Migdały obierz z łupin – sparz je wrzątkiem. Odczekaj chwilę (ok. 10 minut). Następnie zalej zimną wodą i odcedź. Po chwili wystarczy nacisnąć kciukiem i palcem wskazującym na migdał, by pozbyć się skórki.

  2. Obrane migdały, ząbki czosnku, listki świeżej mięty i bazylii włóż do pojemnika blendera. Dodaj starty parmezan oraz oliwę z oliwek.

  3. Całość zmiksuj na gęste, gładkie pesto.

  4. Rybę skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut.

  5. Łososia ułóż na posmarowanej oliwą i rozgrzanej patelni grillowej. Smaż przez około 5 minut, aż będzie zrumieniony. Przewróć na drugą stronę i grilluj przez kolejne 4 – 5 minut, aż mięso będzie odpowiednio wysmażone w środku.

  6. Makaron ugotuj al dente (zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu). Następnie odcedź (zachowaj trochę wody z gotowania makaronu).

  7. Makaron przełóż na talerze, dodaj pesto i kilka łyżek wody z gotowania. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Dodaj kawałki grillowanego łososia i posyp dodatkową porcją parmezanu. Na koniec dopraw danie świeżo mielonym pieprzem i udekoruj listkami mięty.

Makaron z pesto i łososiem

P.S. A już w najbliższą niedzielę Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji podzielimy się kolejnym przepisem na pyszne makaronowe danie :-)