Delikatna, soczysta ryba pieczona w towarzystwie chrupiących warzyw to świetna propozycja obiadowa dla zabieganych. Potrawa jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.  

Możesz wybrać swoją ulubioną rybę i dodatki. Tym razem sięgam po doradę. Ryba ma smaczne, delikatne mięso, dlatego dodaję jedynie sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz, by wydobyć z niej to co najlepsze. Do tego kilka gałązek rozmarynu, który nadaje cudowny aromat. Doradę serwuję z pieczonymi ziemniakami, marchewką i pietruszką.

Pieczona dorada z warzywami

Czas przygotowania:

Przygotowanie dania zajmie zaledwie 10 minut + ok. 30 minut na upieczenie warzyw i ryby

Składniki

  • 2 sprawione dorady
  • 800 g ziemniaków (4 duże ziemniaki)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz cytrynowy, świeżo mielony, kolorowy pieprz do smaku

Dorada pieczona z warzywami

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz i umyj. Marchewki i pietruszkę pokrój w grubsze plasterki, a ziemniaki w większe, nieregularne kawałki.

  2. Pokrojone warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Oprósz solą, świeżo mielonym  pieprzem i rozmarynem, następnie skrop obficie oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj, by oliwa z przyprawami pokryła warzywa.

  3. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez około 20 minut (podczas pieczenia warzywa przemieszaj kilka razy).

  4. Dorady umyj, osusz papierowym ręcznikiem, każdą rybę natnij nożem w dwóch miejscach z jednej strony. Natrzyj oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny. Oprósz na zewnątrz i w środku solą i pieprzem cytrynowym. W nacięciach ryby umieść ząbki czosnku.

  5. Pieczone warzywa przesuń na boki naczynia żaroodpornego, na środku ułóż ryby naciętą stroną do góry.

  6. Naczynie z warzywami i rybą włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Pieczona dorada z warzywami