Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Karp po grecku

Karp po grecku

Tradycyjny przepis na rybę po grecku zakłada użycie dorsza lub podobnej białej ryby. Dziś proponuję Ci złamanie zasad, ale nie martw się, jak zwykle będzie pysznie! :)

Dodatkowym smaczkiem niech będzie fakt, że świeżą porcję ryby użytą w tym przepisie zamówiłem przez internet. Tak, zgadza się. Świeża ryba kupiona online.

Do wypróbowania swoich produktów zaprosił mnie bowiem sklep internetowy DobreRyby.pl, w którym codziennie jest możliwość zamówienia odłowionych tego samego dnia ryb. O tym jak to możliwe, napiszę jeszcze na końcu wpisu, a teraz wróćmy do tego co najlepsze, czyli przepisu.

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki

W przepisie podaję proporcje składników, które wystarczą na minimum cztery solidne porcje, lub na 6-8 porcji wigilijnych, gdzie będzie to zapewne jedno z 12 dań.

Karp op grecku

  • 1 kg filetów z karpia
  • 600 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 200 g selera
  • 3-4 cebule
  • ok. 8 łyżek koncentratu pomidorowego
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 jajka i bułka tarta do panierowania

Wykonanie

  1. Filety z karpia dokładnie oczyść, usuń duże ości i pokrój na nieduże prostokątne kawałki.

    Karp op grecku

  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmażaj na oleju roślinnym, na średnim ogniu do czasu, aż pięknie się zbrązowi. Może to zająć nawet 20 minut.

  3. W czasie smażenia cebuli pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a nastepnie dodaj do usmażonej złoto-brązowy kolor cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, posól i popieprz do smaku, i podsmażaj przez kilka minut. Następnie dolej wodę, przykryj garnek przykrywką i duś przez ok. 15 minut aż warzywa zmiękną.

  4. W międzyczasie możesz zająć się smażeniem ryby. Każdy kawałek karpia oprósz solą, następnie maczaj w rozbełtanym jajku i obtaczaj w bułce tartej.

    Karp op grecku

  5. Wszystkie porcje ryby usmaż na oleju na złoty kolor.

  6. Po zdjęciu pokrywki z garnka z warzywami podsmażaj je jeszcze kilka-kilkanaście minut na wolnym ogniu, do czasu aż cały płyn wyparuje i uzyskasz gęstą i niezbyt wilgotną masę warzywną. Co ważne, warzywa powinny mieć wyraźnie pieprzny smak – tylko wtedy całe danie będzie miało odpowiedni, wyraźny charakter.

  7. Rybę podawaj na gorąco lub na zimno. Na każdy kawałek nakładaj po porcji warzyw (ilość wedle uznania).

Przepis ten jest świetną inspiracją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Niewielkie porcje ryby bardzo ułatwią jej podanie na wigilijny stół, będzie bardziej estetycznie i schludnie niż w przypadku użycia jednego duuużego kawałka mięsa.

Karp op grecku

Świeża ryba z internetu

Tak jak wspominałem na początku, świeże filety z karpia użyte w przepisie dotarły mnie kurierem. Rybę zamówiłem w sklepie internetowym DobreRyby.pl, w którym na bieżąco podawana jest informacja ile godzin zostało do najbliższego odłowu. Dzięki temu każdy klient widzi, o której godzinie zamówiona przez niego ryba opuści staw i będzie przygotowana do wysyłki.

Pomimo tego, że regularnie robię zakupy spożywcze przez internet, zamówienie świeżej ryby online było do tej pory dla mnie po prostu abstrakcją. Ma się jednak w głowie takie uklepane skojarzenia, że świeże mięso czy ryby będą niemożliwe do przewiezienia z jednej strony kraju na drugą, że kurier nie przewozi świeżego jedzenia itp.

Jak się okazuje jest wręcz odwrotnie. Ryba odłowiona w przepięknych Borach Tucholskich, jednym z najczystszych rejonów Polski, dostarczana jest przez firmę kurierską w czasie mniej więcej jednej doby od opuszczenia stawu. Po drodze trafia oczywiście do przetwórni należącej do gospodarstwa, jest bardzo dobrze pakowana i dopiero wtedy trafia w ręce kuriera.

Ja sam byłem bardzo ciekaw, jak wygląda wysyłka i pakowanie świeżej ryby. Możesz zobaczyć paczkę, która do mnie dotarła na poniższych zdjęciach. Filety zapakowane są w hermetycznym opakowaniu chroniącym przed dostępem powietrza i przed wydostawaniem się na zewnątrz zapachów. Następnie z wszystkich stron ryba obłożona jest zafoliowanym lodem i folią bąbelkową. To wszystko trafia w końcu do paczki „termosu” i jest przewożone przez profesjonalną firmę kurierską w temperaturze maksymalnie 4 st. Celsjusza.

Sklep DobreRyby.pl
Internetowy sklep ze świeżymi rybami
Internetowy sklep ze świeżymi rybami
Internetowy sklep ze świeżymi rybami

Dodam jeszcze, że filety karpia, które zamówiłem, były tak pyszne, że moja żona Alicja w trakcie konsumowania dania widocznego na zdjęciach stwierdziła, że jest to najlepsza ryba jaką w życiu jadła, porównywalna do tego czego próbowała goszcząc w okolicy sławnych stawów milickich, a także do łososia, którego jedliśmy w Norwegii. Ja też podzielam jej zdanie co do jakości i dobrego smaku zamówionego przez nas karpia :)

Nagrody w konkursie

Konkurs

A teraz przedświąteczna niespodzianka. Dla wszystkich czytelników bloga sklep DobreRyby.pl ufundował trzy znakomite książki Jamie Oliver’a. Możesz zdobyć jedną z nich odpowiadając na dwa proste pytania, liczy się zarówno poprawna odpowiedź na pytanie numer jeden, jak i kreatywne podejście do odpowiedzi na pytanie numer dwa:

  1. Jak nazywa się gospodarstwo dostarczające ryby do opisywanego sklepu? (podpowiedź: odpowiedzi szukaj na www.dobreryby.pl)
  2. Jaka jest Twoim zdaniem najlepsza wigilijna potrawa z karpia?

Odpowiedzi możesz udzielić w komentarzu pod tym wpisem. Na konkursowe komentarze czekam do środy (17.12.2014) do końca dnia. Regulamin konkursu znajdziesz pod tym linkiem.

Powodzenia i smacznej rybki! :)

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 55 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

55 odpowiedzi na “Karp po grecku”

  1. Krystyna9 pisze:
    5

    Gospodarstwo to Mikronatura człowiek sp. z o.o.a karp dla mnie jest najlepszy taki tylko smażony, opanierowany wczesniej i oczywiście prosto z patelni musi być podany. Ale bardzo lubię rybę po grecku, a mam przepis prawie taki sam jak ten, więc spróbuje i tej wersji

    • Krystyna9 pisze:

      no tak, podałam kto prezentuje Gospodarstwo Rybackie Charzykowy a nie podałam samego gospodarstwa. Jak zwykle za szybka byłam i za wcześnie nacisnęłam dodaj komentarz :(

  2. Violetta pisze:

    1 – Gospodarstwo Rybackie Charzykowy.
    2 – Najlepszym karpiem na wigilijnym stole, jest smażony karp Taty. Tradycja sięga lat, lecz tajemnicą owiany jest sam sposób otrzymywania karpia. Nikt nie wie, czy nasz Tata sam łowi karpie (wędke do samochodu zawsze bierze…). Jeśli łowi, to czy samodzielnie w jakimś stawie hodowlanym? Czy też przygląda się jak łowi kto inny? Czy może wręcza szeleszczące banknoty osobie odpowiedzialnej i transakcją kupna-sprzedaży otrzymuje piękne, dorodne karpie? A może wcale nie jeździ tak daleko nad stawy, tylko na pobliski targ i gaworzy z kolegami rybakami? Nikt z nas nie chce psuć tej tajemniczości i nie dopytuje i nie szpieguje Taty :) Także taki prosty acz tajemniczy, smażony w grubej panierce z solą i pieprzem karp, jest dla mnie najlepszą potrawą wigilijną :)

    Może się uda znaleźć pod choinką „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Pozdrawiam, Violetta.

  3. mika19 pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2. karpw wodzie mojego dziadka nieżyjącego Kazika był kanciapką duszy prawdziwego smaku

  4. Natalia Ch. pisze:

    1. Dostawcą ryb jest Gospodarstwo Rybackie Charzykowy.
    2. Dla mnie najlepszą wigilijną potrawą z karpia jest właśnie karp po grecku. Mama, Babcia, wszystkie Ciocie i ja – wykonujemy karpia w ten sam sposób. Praktycznie jest on taki sam jak zaprezentowany powyżej. Jedyna różnica jest taka, że usmażone karpie naprzemiennie z warzywami lądują w misce. To kilka warstw cudownej ryby! Och, zrobiliście mi smaka. Już nie mogę się doczekać Wigilii! :)

    Nie wiem czy wybór książki jest konieczny, czy tez możliwy, w razie czego chciałabym przygarnąć „Gotuj sprytnie jak Jamie” :)

    Pozdrawiam!

  5. Ania Pet pisze:
    5

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy2. Oda do KARPIA W ŚMIETANIE :)O Karpiu, ile Cie trzeba cenić, ten tylko się dowie, Komu Ciebie zabraknie na wigilijnym stole.Ale zacznijmy Rybko od początku samego,Kiedy w słodkiej wodzie pływasz sobie Kolego.Wędkarz Cie złapać przed świętami musi,A później szybciutko, humanitarnie dusi.Lecz wszyscy wiedzą, że poświęcenie to godne,Bo dzięki Tobie me święta są absolutnie pogodne.Najlepszy jesteś w wykonaniu mej mamy,Obsmaża Cię z cebulką, a potem dodaje śmietany. A gdy się w 36 procentach trochę poddusisz, Posypany natką pietruszki, swym zapachem kusisz. Karpiu jesteś absolutną gwiazdą naszej WieczerzyGdy się pojawiasz na stole, każdy się do Ciebie szczerzy.

  6. Aleksandra pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2. Karp w sosie sojowym z sake – połączenie tradycji z egzotyką i rozgrzewającą mocą :)

  7. Stanisława pisze:

    1. Dostawcą sklepu DobreRyby.pl jest Gospodarstwo Rybackie Charzykowy, prowadzone przez Andrzeja i Tomasza Sosińskich.
    2. Karp w aromatycznym warzywnym kubraczku. Za oknem mróz, śnieg więc karpia ubiorę w kubraczek z marchewki, pietruszki i buraczka, by był ładny kolor kubraczka, dołożę mu jeszcze watolinkę z jabłuszek, rodzynek i cytrynki, a że idzie w „brzuszkowe gości” dołożę mu jeszcze kilka wspaniałości; cynamon, anyż i kolędry odrobinkę, żeby przy tym miał radosną minkę w łapkę, oh! przepraszam, w płetwę włoże mu lapkę winka najlepiej czerwonego, żeby wyglądał na wyluzowanego! Tak, taki ubrany i wyluzowany karp na wigilię u nas gości, to uczta dla naszego podniebienia, zmysłów i serca radości :) To idealny karp „w 30 min” Pozdrawiam Karpiowo:)czyli wesoło:)

  8. Amber_girl pisze:

    Ryby, które dostarcza sklep DobreRyby.pl pochodzą z Gospodarstwa Rybackiego w Charzykowach.
    Na podstawie artykułu IX, paragraf 5 Kodeksu Ulubionych Wigilijnych Potraw zostałam dożywotnio skazana na przygotowanie na Wigilijną Wieczerzę Karpia po Żydowsku. Wyrok jest prawomocny i nie podlega apelacji. I nawet nie zamierzam się odwoływać, bo będę wypełniała go z największą przyjemnością bowiem Karp po Żydowsku to dzieło kulinarnej sztuki, uczta dla zmysłów i raj dla podniebienia :)

  9. Anna P. pisze:
    5

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy2. Karp pieczony z miodem, rodzynkami i płatkami migdałów (moja rodzina go uwielbia) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;)

  10. Monique pisze:
    5

    1.Ryby, które dostarcza sklep DobreRyby.pl pochodzą z Gospodarstwa Rybackiego w Charzykowach.2. Wybierając ulubiona wigilijną potrawę z karpia miałam naprawdę wielki dylemat. Karp to ryba, którą jadam tylko w okresie Bożego Narodzenia. Nie chodzi o to że nie lubię, raczej o to żeby potrawy na wigilijnym stole były wyjątkowe i żeby były serwowane tylko i wyłącznie w okresie Bożego Narodzenia. Lubie kuchenne eksperymenty i bardzo dużo ich przeprowadzam jednak karp wigilijny musi być tradycyjny, czyli taki jak ten robiony przez moją babcię i Mamę. Trochę soli, pieprzu, może być odrobina majeranku i masło do smażenia.Od dziecka nie przepadam za niczym tak bardzo jak za karpiem smażonym na klarowanym maśle. choć gdyby popatrzeć na to ze strony mojej Babci to oczywu\istym byłby fakt, ze tak właśnie przyrządzony karp jest najsmaczniejszy. W końcu to co najprosztsze nie może być przekombinowane i zawsze jest najlepsze :)Napisałabym jeszcze o legendarnej już zupie z karpia mojej Babci z domowymi łazankami , ale skoro jedna potrawa to jedna :)Pozdrawiam,Monika

  11. Madzia pisze:

    1) Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp.z.o.o
    2) Karp gorący i roztańczony w pikantnej salsie po płetwę zanurzony. Rozgrzewa brzuszek, rozpala duszę, tak takiego Karpia na Wigilię mieć muszę. Pomidory, cebula i papryczka chili, kieliszek brandy i nie tylko ze wzruszenia rodzina zakwili. A aromat z piekarnika rozchodzący jest świąteczny i bardzo kuszący :)

  12. bdr pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2. A ja uwielbiam karpia w chrupiącej panierce. Nie smażę go absolutnie tylko najpierw dzwonki karpia doprawiam wg.smaku przyprawami np. sól, pieprz,czosnek i zioła prowansalskie. Następnie jak już karp przejdzie tymi przyprawami to obtaczan go w jogurcie i płatkach kukurydzianych a w najbliższą wigilię będzie do tego jeszcze sezam. Piekę w piekarniku, tylko trzeba uważać żeby się nie przykleił to podłoża. I smacznego!!!

  13. zbychu1704 pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy. 2. Nie ma jak karp w galarecie z sosem chrzanowym. Pychota.

  14. Magdalena pisze:
    5

    1. Gospodarstwo dostarczające ryby to Gospodarstwo Rybackie Charzykowy2. Moim zdaniem najlepszym daniem wigilijnym z karpia są: 'karp po syczuansku’, i karp zapiekany w sosie smietanowo koperkowym

  15. natalia.iks pisze:

    1) Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2) Już od pokoleń KARP podawany na naszym świątecznym stole jest efektem własnoręcznych zmagań wędkarskich najstarszego mężczyzny z rodziny. Mając świadomość, że rybka, którą się zajadam przyprawiła o zawrót głowy mojego dziadka to staram się delektować każdym kęsem. Moja babcia przyrządza karpia w kiszonej kapuście, który jest następnie zapiekany z warzywami w piekarniku. Oprócz wspaniałego smaku otrzymuję również łuskę na szczęście.

  16. Magdalena Król pisze:

    1.Gospodarstwo Rybackie Charzykowy (Kamienica koło Tucholi)

    2. Najlepszego karpia na wigilię, czyli karpia po golubsku nauczyła mnie przygotowywać babcia, która był ekspertką od ryb. Karpia oporządzamy, myjemy, odcinamy głowę i skrzela. Następnie nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i dajemy mu odpocząć godzinę w chłodnym miejscu. Warzywa(1/2 główki kapusty włoskiej, 2 umyte cebule) obieramy,myjemy, wkładamy do rondla, dodajemy jadalne odpady z karpia, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki, łyżeczkę drobno posiekanego imbiru i skórkę cytryny. Zalewamy całość 4 szklankami wrzątku, doprowadzamy do wrzenia, a później gotujemy około 40 minut na niewielkim ogniu. Przecedzony wywar łączymy z z kieliszkiem białego wytrawnego wina. Karpia kroimy na dzwonki, układamy na płasko w rondlu, zalewamy przygotowanym wywarem i gotujemy przez około 15 minut. Potem wyjmujemy rybę, układamy na ogrzanym, żaroodpornym półmisku. Wywar z ryby przecedzamy, łączymy ze szklanką ciemnego piwa i 2 łyżkami startego pienika. Całość mieszamy. Zagotowujemy, a do sosu po zgęstnieniu, dodajemy2 łyżki masła, 50 gram rodzynek i 50 gram płatków migdałowych. Mieszamy polewamy rybę i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podgrzewamy i dajemy na stół. Karp po golubsku jest wyjątkowo smaczny, polecam.

    Gotuj sprytnie jak Jamie.

  17. justyna pisze:

    Odp 1 Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    Odp 2 U nas zawsze jest tradycyjny karp smażony, ale w tym roku będzie też karp po żydowsku według Pana przepisu:) ciekawe co na to powie moja mama, która uwielbia rządzić w swojej kuchni ;)

  18. aga zet pisze:

    1) Gospodarstwo rybne charzykowy.

    2) zupa z karpia wzmacniająca :)

  19. mk20085 pisze:

    1.Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp Zo.o
    2.Karp w śmietanie

  20. Marta Bilska pisze:

    Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp Zo.o
    Najlepsza potrawa z karpia to moim zdaniem tradycjny, smażony karp na oleju.

  21. zofia pisze:

    1.dostawcą jest Gospodarstwo Rybackie Charzykowych
    2. najlepszą potrawą wigilijną z karpia jest tradycyjny karp w galarecie

  22. piszpunta pisze:
    5

    odp. nr 1 Gospodarstwo Rybackie Charzykowy sp. z o.oodp. nr 2 Karpa w panierce czosnkowej z cebulką. (Dodam opis, może ktoś spróbuje. 5-6 ząbków czosnku ucieramy z 1/3 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką soli, mieszamy z jajkiem. Karpia nieduże kawałki obtaczamy w jajku i bułce tartej. następnie smażymy na oleju pod przykryciem, aby zapach czosnku przeszedł przez karpia) przykrywkę zdejmujemy i smażymy na rumiano. Po wyjęciu z patelni karpia smażymy sporą ilość cebuli i przekładamy na karpia. Polecam palce lizać. Wesołych, smacznych i zdrowych Świąt.

  23. Mirosław pisze:

    Ryby dostarczane sa przez Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    a co do ulubionej potrawy z karpia to tradycyjnie smażony a z głowy i resztek zupa rybna
    Wesołych i Smacznych Świąt

  24. la_kiya pisze:
    5

    1. Do sklepu ryby dostarcza Gospodarstwo Rybackie Charzykowy (Kamienica koło Tucholi), prowadzone jest przez pp. Andrzeja i Tomasza Sosińskich. 2. Karpik smażony na masełku!Chciałabym otrzymać książkę Gotuj sprytnie jak Jamie! Byłam w restauracji Jamiego w Sydney i potrway były niesamowite, także taka książka byłaby marzeniem!

  25. RustyAngel pisze:
    5

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy2. Najlepsza Wigilijna potrawa z karpia to po prostu i najzwyczajniej w świecie karp smażony w kawałkach i podawany ze smażoną cebulką który tylko i wyłącznie tego jednego dnia w roku smakuje tak dobrze :) najlepiej żeby przygotował go osobiscie mama bo tylko wtedy ma ten swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak. :) i choć nie pogardziłabym karpiem po grecku to jednak w Wigilię ten tradycyjny smażony jest dla mnie najlepszy :)

  26. Anna pisze:
    5

    Odp 1.Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp.z.o.oOdp.2Karp w galarecie-moja ulubiona potrawa wigilijna(pod każdą postacią jest ceniony,i można się nim delektować).

  27. ACW pisze:

    Odp. 1 Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp. z.o.o.
    Odp. 2 Najbardziej cenię sobie wigilijnego karpia takiego jakiego pamiętam z domu którego przyrządzała moja mama, wcześniej jej mama a wcześniej jej babcia …. Jest to bardzo prosta wersja lecz smaczna.
    Filet z karpia solę i pieprzę odstawiam na jakąś godzinkę lub dwie następnie jedynie obtaczam w mące i smażę na maśle. Mięsko jest białe soczyste pysznie smakuje na ciepło jak i na zimo. Nie wiem dlaczego ale zawsze najlepiej smakuje w Wigilię :-) Oczywiście nic z karpia się u nas nie marnuje, gdyż z reszty robimy pyszną zupę na wywarze z jarzyn, głowy, ogonków i ości a do tego pyszne grzanki z bułki przysmażone na masełku. Wigilia tuż tuż niebawem pora wybrać się na zakupy karpiowe jak to u nas w domu bywało i bywa jakieś 7 karpików plus jeden wypuszczony przez moich chłopaków do pobliskiego stawu Smacznego

  28. Efffciaa pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy sp zoo
    2.Najlepsze danie wigilijne z karpia to karp w piwnym cieście , mąż jest specjalistą od przygotowywania tej potrawy – place lizać !

  29. rzepkam pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy

    2. Zupa rybna. Zdecydowanie jest to mój faworyt jeżeli chodzi o dania z ryb,a konkretnie z karpia. To wlasnie z tej ryby zupa jest najlepsza,ma niespotykany,mocny smak,który uwieolbiam.

  30. justa pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp. z.o.o.
    2. Dziś opowiem Wam uczciwie
    Krótką historię o rybie
    Przyznam się też wszem otwarcie
    Że na karpia miałam parcie
    Jako, że Wigilia blisko
    Dobrze się układa wszystko
    Zwierza więc dobrze umyłam
    I cebulą obłożyłam
    Odstawiłam pod przykrycie
    Smakiem miał on przejść obficie
    Zamiast czekać, czas marnować
    Makowca chciałam gotować
    Miodu trochę więc podgrzałam
    Maku sporo podprażałam
    Dołożyłam też rodzynki
    Tak, jak lubi pół rodzinki
    Te słodkości odłożyłam
    I do karpia powróciłam
    Chciałam mąki trochę dodać
    Mama miała miskę podać
    Jako, że zajęta była
    Miskę z rondlem pomyliła
    A ja zamyślona taka
    Zlałam miodem – nieboraka
    Mak się na nim też rozsypał
    Myślę: cóż to za niewypał!
    Nawet rodzynki dodałam
    Tak się wtedy zamotałam
    Ale płacz i lament wszelki
    Trzeba schować gdzieś pod belki
    Wziąć się w garść postanowiłam
    Na słodko karpia smażyłam
    Spróbowałam go odważnie
    Teraz powiem Wam poważnie
    Pycha taka, że nie wierzę
    Chyba na naszą wieczerzę
    Przygotuję podobnego
    Karpia miodem skropionego!
    Rym ten może pogmatwany
    Ale karp w miodzie skąpany
    Pływa na stole świątecznym
    Kusząc swym smakiem bajecznym!

    A marzy mi się 30 minut Jamiego =)

  31. Monika P. pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy.
    2. Moim zdaniem najlepsza potrawa wigilijna z karpia to „Karp po staropolsku”, po prostu cud, miód, malina i niebo w gębie. To karp, którego po podzieleniu na kawałki i obtoczeniu w mące najpierw smaży się na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a potem wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7 minut. Po usmażeniu i przełożeniu go do żaroodpornego naczynia polewa się go pysznym sosem ze zmiksowanych i obranych ze skórki świeżych moreli, 125 ml czerwonego wytrawnego wina i odrobiną otartej skórki cytrynowej, cynamonu, goździków, imbiru. Delektując się tym daniem z karpia, można poczuć się jak w raju tu na ziemi. Ta potrawa z karpia jest wyśmienita, lepsza od boskiej ambrozji, karmi zmysły i ciało. Ma nie tylko wspaniały, mistrzowski, niezapomniany smak, ale też pięknie, bożonarodzeniowo pachnie i apetycznie wygląda. Po całym mieszkaniu unosi się aromatyczny, korzenny zapach zimowych świąt, a co najważniejsze żołądek każdego, kto ma okazję go spróbować, jest w pełni usatysfakcjonowany.

  32. ee50 pisze:

    Do sklepu ryby dostarcza Gospodarstwo Rybackie Charzykowy. Prowadzone jest przez pp. Andrzeja i Tomasza Sosińskich. Ryby wysyłane są z przetwórni tegoż gospodarstwa, która mieści się w Kamienicy koło Tucholi w woj. kuj.-pomorskim.
    Najbardziej lubię karpia po żydowsku. Różne są przepisy. Ja robię tak: gotuję kawałki karpia w jarzynowym wywarze z kilkoma ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Ugotowaną rybę „uwalniam” z ości. Układam w naczyniu. Dodaję zalane uprzednio wrzątkiem rodzynki i migdały – słupki. Zalewam galaretą zrobioną z wywaru, żelatyny i łyżeczki soku z cytryny.
    Jem to danie przez WIGILIĘ I CAŁE ŚWIĘTA. Mniam, mniam.
    A adres Dobrej rybki zamieściłam na facebooku.

  33. Kasia pisze:
    5

    1. Gospodarstwo Rybackie w Charzykowych2. Najlepszy wigilijny karp to ten smażony przez mojego tatę <3 Miękki, w pysznej panierce, świetnie wyglądający. Taki, na którego czeka się cały rok! :) Ahhh.. jeszcze tylko 2 tygodnie!! :) ***PS. Jeśli moja odpowiedź przypadnie do gustu to ja poproszę tę wersję z 15minutowymi przepisami – na więcej ciężko znaleźć czas czasami ;)

  34. syzdan pisze:

    Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp. Z o.o.
    Najlepsza potrawa z karpia to karp w pieczarkach

  35. edzia138 pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2. Ryba po grecku to coś na co czekam przez cały rok. Zdecydowanie moja ulubiona potrawa wigilijna.

  36. Gośka pisze:
    5

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy2. Ciekawą propozycją bo lekką jak przekąska wśród tych dwunastu potraw na które mamy ochotę są faszerowane połówki jajek w skorupkach z dorszem duszonym z warzywami i pietruszką zasmażane na patelni z bułką tartą od górnej strony skorupki, coś pysznego

  37. KasiaK pisze:

    Odp. 1 Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp. z.o.o.

    Odp. 2 Najpyszniejsze w wigilię są filety karpia w panierce, smażone oczywiście na masełku. Nie wiem jak to jest, ale w wigilię smakują wyjątkowo pszynie – prawdziwa magia świą :)
    Pozycja nr 2 to galareta z karpia – idalna :) wg przepisu mojej babci
    W ubiegłym roku przygotowaliśmy smażone filety karpia (bez panierki), a do nich pyszny sos z orzechów włoskich w karmelu – to jest rewelacyjne połączenie.

    W każdym razie filety z karpia w panierce, pachnące masełkiem, to zdecydowanie najlepsza wigilijna potrawa.

  38. mapeks pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie w Charzykowych 2. Dla mnie karp na Wigilijnym stole ( i nie tylko),pod każdą postacią jest bardzo smaczny i jednakowo ceniony …

  39. Jola pisze:

    1-Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2-Szczerze mówiąc uwielbiam karpia w każedj postaci.Jednak wigilijnej wieczerzy nie yobrażam sobie bez karpia smażonego w panierce na maśle i bez pasztetu z karpia.Ten ostatni przygotowuję od kilku lat i jest zawsze wyjątkowym daniem na wigilijnym stole.!

  40. Justyna1 pisze:

    odp.1 Ryby wysyłane są wprost z przetwórni Gospodarstwa Rybackiego Charzykowy, zlokalizowanej w Kamienicy koło Tucholi (województwo kujawsko-pomorskie).
    odp.2 ja osobiście uwielbiam karpia smażonego w cebulce , takiego tradycyjnego bez zbędnych dodatków. Dzięki temu czuję smak świeżej ryby i mogę się nim delektować.

  41. Anna pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy

    2. U mnie z pokolenia na pokolenie robi się Karpia w piwie. Przepis być może abstrakcyjny jeśli chodzi o wieczerzę Wigilijną – jednak dla tego smaku warto przełamać stereotypy i podać karpia w alkoholu :)
    Podajemy go zawsze ze smażonymi borówkami. Sos, w którym jest karp nie ma delikatny posmak piwa jednak jest doprawiony goździkami, otartą skórką z cytryny – smak jest wyraźny, ale przebija się w nim nutka słodyczy. Ważnym jest, aby karp poćwiartowany poleżał w lodówce przykryty folią z rodzynkami i orzechami – wtedy przechodzi smakiem.

    Przepis zawsze moge podać ;)

  42. aga pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2. Karp zapiekany w śmietanie , który dosłownie rozpływa się w ustach, już nie mogę się doczekać :)

  43. Patrycja pisze:

    1. Gospodarstwo rybackie Charzykowy Sp. z.o.o.
    2. u mnie w domu na stole wigilijnym króluje karp z sosie z suszonych grzybów- jest po prostu przepyszny i idealny na święta. do tego natka pietruszki…po prostu pycha! (muszę jeszcze w ramach anegdoty opowiedzieć historię która rozbawiła mnie w zeszłym roku: do mojej mamy przyszła sąsiadka i pyta:- Ewa, a z czego w tym roku robisz rybę po grecku? Bo ja z kurczaka…:)

    Pozdrawiam serdecznie:)

  44. cattie pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2. Karp w galarecie to coś na co czekam przez cały rok. Zdecydowanie moja ulubiona potrawa wigilijna.

  45. myssdaviss pisze:
    5

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy2. Koktajl wigilijny z karpiaW zeszłym roku, znudzeni tradycyjnym wigilijnym karpiem smażonym, postanowiliśmy poeksperymentować.Filety z karpia przez noc marynowaliśmy w jogurcie naturalnym z dodatkiem soku z 1 cytryny. Następnego dnia karpia ugotowaliśmy na parze. Po zdjęciu skóry, zmiksowaliśmy mięso ryby z jogurtem greckim, sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą. Po zmiksowaniu, dodaliśmy czubatą łyżeczkę pasty chili Harissa, łyżkę kminu rzymskiego uprażonego na patelni i duuużo świeżego koperku. Koktajl był zaskakująco dobry i lekkostrawny :)

  46. Alicja pisze:

    1) Gospodarstwo Rybackie Charzykowy zlokalizowane w Kamienicy koło Tucholi

    2) Karp po grecku wykonany przez Ciocię Alinkę z Warszawy, która ma absolutne mistrzostwo świata w rybach po grecku. Najsmutniejsze jest to, ze jak zaczynamy jeść to nie ma końca bo jest tak wyśmienite, że wszystkie diety przestają działać i trudno później wstać od stołu a magia świąt powoduje, że w Wigilię smakuje sto razy lepiej. Jednak ryba po grecku jest dla mnie numerem 1 na Wigilijnym stole.

  47. Barbara Wacławska pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy
    2. Faszerowany karp w galarecie ;)
    Na początku należy odpreparować skórę tak by jej nie podziurawić, następnie oddzielić surowe mięso od ości . Farsz mięsny z pietruchą zaszyć w skórze. Całość ryby gotować w wywarze rybnym. Po ugotowaniu – pokroić rybę na plastry, ułożyć na półmisku, udekorować grzybkami i marchewka, zalać galaretą.
    Smakuje najlepiej w towarzystwie sosu chrzanowego ;)

  48. Barbara Wacławska pisze:

    1. Gosp

  49. Daga pisze:

    1. Gospodarstwo Rybackie Charzykowy 2. Karp po zydowsku i karp smazony.

  50. Sylwia pisze:

    Gospodarstwo dostarczające ryby do opisywanego sklepu to Gospodarstwo Rybackie Charzykowy.
    Karp w mojej ulubionej wersji jest najpierw duszony w warzywnym wywarze, a następnie smażony na oliwie i posypany przed podaniem skórką z limonki. Cały sekret tkwi jednak w sosie, którym polewam rybę… Składa się on z ciemnego piwa, piernika, pieprzu, cynamonu, goździków, imbiru – zmiksowanych na gładką masę. Dodaję też suszone morele pokrojone w kosteczkę :)
    Pozdrawiam!

  51. Jajcik pisze:
    5

    Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. A najlepsza potrawa z karpia to smażone bez panierki dzwonka przyrządzane przez moją babcie.

  52. pigmej pisze:
    5

    Jak nazywa się gospodarstwo dostarczające ryby do opisywanego sklepu? Jest to Gospodarstwo Rybackie Charzykowy.Jaka jest Twoim zdaniem najlepsza wigilijna potrawa z karpia? Zawsze dziwiła mnie popularność dań w galarecie, a w przypadku potraw wigilijnych – karpia w galarecie. Moja rodzina się nim zachwyca, choć mnie nigdy specjalnie nie ciągnęło, żeby spróbować ;) Co takiego jest w tym karpiu? Czy sekret tkwi w samej rybie? W warzywach, które jej towarzyszą? W idealnym doborze ilości żelatyny, tak, by galaretka nie była ani zbyt twarda, ani zbyt „roztańczona”? ;) Wszystko to jest ważne, ale myślę, że w największym stopniu to serce, które moja mama wkłada w przygotowanie karpia w galarecie, nadaje mu takiego smaku… w tym roku i ja muszę się koniecznie połasić na porcję!

  53. Wioleta Pazdzior pisze:

    Witam!
    Oto moje odpowiedzi na zadane przez Was pytania:
    Gospodarstwo dostarczające ryby do opisywanego sklepu nazywa sie Gospodarstwo Rybackie Charzykowy Sp.z o.o.
    Najlepsza potrawa wigilijna,moim zdaniem,jest karp smazony.Ta potrawa zawsze kojarzy mi sie z dziecinstwem,ze swietami spedzonymi w gronie moich najblizszych:babcia,dziadkiem(ktorych juz z nami nie ma),rodzicami i rodzenstwem.Przywoluje wiele cudownych wspomnien.Zawsze robi mi sie cieplo na sercu gdy jem karpia smazonego :)
    Zycze Wam, z okazji nadchodzacych Swiat,wiele radosci i zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php