Kasza jaglana to chyba jedna z najbardziej wychwalanych kasz. Cieszy się ogromną popularnością, na którą w pełni zasługuje. Ma ciekawy smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Dziś proponuję kaszę jaglaną z chrupiącą marchewką, soczystą pomarańczą oraz żurawiną.

Kasza jaglana ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, dlatego warto włączyć ją do swojego menu. Dostarcza witamin z grupy B, żelaza, miedzi, a także sporo białka i cennych węglowodanów złożonych.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 małe marchewki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej mięty

Kasza jaglana

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki orzechowy zapach.

  2. Do garnka dodaj łyżkę masła, dopraw kurkumą i solą, wymieszaj oraz zalej wrzącą wodą.

  3. Garnek z kaszą przykryj pokrywką i zostaw na małym ogniu przez około 20-30 minut, do całkowitego wchłonięcia wody (nie mieszaj już w trakcie gotowania).

  4. Marchewki obierz, umyj i pokrój w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wrzuć pokrojoną marchewkę i smaż chwilę, aż marchewka pokryje się masłem i oliwą.

  5. Patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś marchewki we własnym soku, do momentu aż będą miękkie.

  6. Patelnię odkryj, dodaj miód i imbir. Dokładnie wymieszaj. Zwiększ ogień i podsmaż całość przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Pomarańczę obierz i wyfiletuj (ostrym nożem wykrój cząstki pomiędzy błonkami).

  8. Ugotowana kaszę jaglaną połącz z pozostałymi składnikami – marchewkami, pomarańczą i żurawiną.

  9. Do sałatki dodaj dwie łyżki oleju lnianego lub dobrej jakości oliwy z oliwek. Na koniec posyp całość posiekanymi listkami świeżej mięty.

Kasza jaglana