Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Sałatka z sosem vinegrette – dobre towarzystwo dla każdej potrawy

sałatka z sosem vinegrette

Prosta i szybka w wykonaniu, uniwersalna sałatka z sosem vinegrette to świetne uzupełnienie potraw serwowanych przy najróżniejszych okazjach. Ja stosuję ją jako dodatek do domowych obiadów, mięsa z grilla i jako osobne danie w trakcie imprez.

Tajemnica tej sałatki to połączenie niesamowitych kolorów, wyrazistego ale i uniwersalnego smaku oraz bardzo prostego i szybkiego wykonania.

Potrzebne składniki:

  • jedna zielona i jedna ciemna sałata karbowana (może być też zwykła lodowa, ale wtedy tracimy wiele z efektu wizualnego – jedzenie w końcu ma również cieszyć oczy)
  • kilkanaście pomidorków koktailowych
  • pół dużej żółtej papryki

 

Składniki sosu vinegrette:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie sałatki:

  1. Sałatę rwę na dość spore – kilkucentymetrowe kawałki i wrzucam do miski
  2. Pomidorki kroję na pół i układam kolejno na sałacie, tak aby równomiernie rozłożyły się na „powierzchni” sałatki
  3. Paprykę kroję na bardzo cienkie, długie paski i obsypuję nimi sałatę z pomidorami
  4. Następnie bardzo dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki sosu i polewam nim obficie sałatkę
  5. Gotowe!

 

Sałatkę i sos często przygotowuję sporo wcześniej, tak aby w kulminacyjnym momencie przejmować się np. tylko mięsem leżącym na grillu ;) Sos dodaję do warzyw przed samym podaniem. Dzięki temu nie zdąży on spłynąć na dno miski, a warzywa będą świeże i chrupiące.

Sos vinegrette jest w tym przypadku bardzo prosty – w końcu sałatka ma być tylko dodatkiem. Dla sałatki będącej osobnym daniem do sosu vingrette dodałbym dodatkowo wyciśnięty ząbek czosnku i sporo suszonych bądź świeżych ziół.

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Sałatka z sosem vinegrette – dobre towarzystwo dla każdej potrawy”

  1. Mira pisze:

    Ja robie wzbogacony sos veneigrette, ktory moze byc przechowywany w lodowce nawet do 7 dni:
    1 szklanka oliwy z oliwek
    1/3 szklanki + 1 lyzka bialego octu balsamicznego (najlepszy w smaku)
    3 zoltka
    oliwe wymieszac recznie trzepaczka do uzyskania kremowej barwy i konsystencji, potem dodac zoltka, wylane z torebek- dodawac po jednym i dobrze delikatnie wymieszac, zeby nie rozgrzac masy. (osobiscie robie to cudo w szejkerze i tez dobrze wchodzi)
    dla polepszenia smaku mozna dodac przyprawy i ziola.
    sos uzywam do przeroznych salatek, salat i nawet do salatki kartoflanej. smakuje super.

  2. SAŁATOMANIA pisze:

    GDy się zakręcam odkręcam i mam sałateczkę już

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php