oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sałatkę tą przyrządziłem w upalne popołudnie kiedy jedyne o czym marzyliśmy, to zaspokojenie głodu czymś lekkim, świeżym i jak najbardziej warzywnym.

Szybki przegląd lodówki pozwolił ustalić, że na stanie mamy brokuły, fasolkę szparagową i kilka pasujących do tego zestawu dodatków. Tym sposobem już po kilku minutach fasolka wylądowała we wrzącej wodzie, brokuły gotowały się na parze, a pestki słonecznika i orzechy nerkowca prażyły się na suchej patelni.

Całości dopełnił sos jogurtowy z odrobiną majonezu, sporą ilością soku z cytryny i drobno posiekanym szczypiorkiem. Po prostu pyszna, zielona rozpusta! :-)

Czas przygotowania:

Czas przygotowania to około 30 minut

Składniki sałatki

Podaję składniki na dwie solidne porcje sałatki

  • jeden średniej wielkości brokuł
  • spora garść zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki orzechów nerkowca
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie płatki chilli

Wykonanie

  1. Brokuły ugotuj na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące i o żywo zielonej barwie. W trakcie gotowania spróbuj jeden kęs i jeżeli brokuł będzie idealnie przyrządzony, przełóż całość do sitka i opłucz sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

  2. Fasolkę szparagową ugotuj aldente w lekko osolonej wodzie – podobnie jak w przypadku brokułów najlepiej jest jej pilnować i próbować co jakiś czas, aby do sałatki trafiła lekko chrupiąca, ale już miękka fasolka w ładnym, świeżym i super apetycznym zielonym kolorze. Po odcedzeniu fasolkę również opłucz w sporej ilości zimnej wody.

  3. W międzyczasie na suchej, gorącej patelni upraż pestki słonecznika i orzechy nerkowca. Patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby pestki się nie przypaliły, ale przez 4-6 minut ładnie zbrązowiły.

  4. Teraz czas na sos. Jogurt przełóż do miseczki, dodaj majonez, sok z cytryny, drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku, a także opcjonalnie płatki chilli. Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw dodatkowo do uzyskania pożądanego smaku.

  5. Na talerzu ułóż małe różyczki brokułów, dodaj fasolkę, posyp prażonymi pestkami i orzechami.

  6. Następnie na środku nałóż po kilka łyżek sosu, i jeszcze raz posyp całą sałatkę słonecznikiem i orzechami. Całość możesz jeszcze opcjonalnie lekko oprószyć solą i płatkami chilli.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Sałatka

salatka-brokulowa-3