Tytułowa sałatka to klasyk kuchni amerykańskiej. Wymyślił ją w latach trzydziestych ubiegłego wieku Robert Cobb, właściciel Hollywoodzkiej restauracji Brown Derby. Zrobił sałatkę ze wszystkiego, co mu się nawinęło pod rękę, na koniec całość polał winegretem. Zupełnie przypadkowe składniki, które wylądowały w sałatce tworzą naprawdę doskonałą kompozycję.

Znajdziesz tu aromatyczne pomidory, maślane awokado i chrupiące liście sałaty rzymskiej. Ponadto na talerzu ląduje grillowana pierś kurczaka, chrupiące plasterki boczku i ser lazur. Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie i ciężko sobie wyobrazić, że sałatka komukolwiek mogłaby nie smakować.

Sałatka Cobb

Składniki

Sałatka:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 dojrzałe awokado + 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 średnie pomidory lub ok. 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 50 g sera pleśniowego (rokpol, lazur, roquefort)
  • sól, świeżo zmielony pieprz i szczypta mielonej słodkiej papryki

Dressing:

  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu

Sałatka Cobb

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  2. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Opłucz je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.

  3. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą, pieprzem oraz słodką papryką. Następnie ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i grilluj z każdej strony przez ok. 4 min. Odstaw do przestudzenia i pokrój w kostkę.

  4. Na rozgrzanej patelni umieść plastry boczku i podsmaż z każdej strony, aż będą chrupiące. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu pokrój w kostkę.

  5. Czerwoną cebulę, awokado, ser pleśniowy  i pomidory pokrój w kostkę (jeśli używasz pomidorów koktajlowych – pokrój je na połówki). Awokado zaraz po pokrojeniu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

  6. Liście sałaty umyj, odsącz z wody i osusz na papierowym ręczniku. Jeśli liście są duże porwij na mniejsze kawałki.

  7. Na talerzu ułóż liście sałaty, a na wierzchu w rzędach poszczególne składniki. Całość polej przygotowanym dressingiem.

Sałatka Cobb