oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sałatka Coleslaw jest jedną z bardziej znanych i lubianych surówek. Podstawowym składnikiem jest biała, szatkowana kapusta. W zależności od własnych upodobań smakowych i fantazji kulinarnej jej skład można dowolnie modyfikować. Przygotowałam swoją kolorową wersję tradycyjnej sałatki.

Sałatkę wzbogaciłam o czerwoną kapustę i odrobinę chrzanu dla podkręcenia smaku. Sałatka w takiej wersji nie tylko ładnie się prezentuje, ale także świetnie smakuje. Przygotowanie surówki nie zajmie więcej niż 15 minut. Najlepsza jest z młodej kapusty.

Czas przygotowania:

Max. 15 min.

Składniki

  • 200 g młodej, białej kapusty
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 mała cebula
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml majonezu
  • 1/2 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście, poszatkuj, posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby trochę zmiękła.

  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

  3. W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan. Następnie połącz z warzywami.

  4. Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.

coleslaw