Doskonałym urozmaiceniem mięsnych dań z grilla będą różnorodne sałatki. Jedną z bardziej znanych i lubianych jest lekka sałatka z ogórków, pomidorów, oliwek i sera feta.

Sałatka grecka często gości na moim stole, zwłaszcza w sezonie grillowym. Istnieje mnóstwo wersji. Tradycyjna sałatka kuchni greckiej bywa modyfikowana i podawana w różnych wariantach. Oryginalna grecka nie zawiera sałaty, która pojawia się w wielu przepisach. Dziś prezentuję sałatkę w wersji podstawowej. Sałatka jest doskonała w swojej prostocie i stanowi uzupełnienie do pieczonych mięs.

Czas przygotowania:

ok. 15-20 minut

Składniki

  • 250 g sera feta
  • 100 g czarnych oliwek po odsączeniu
  • 4 pomidory
  • ogórek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • biała cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój na ósemki. Cebulę obierz i pokrój w talarki, następnie podziel je na pojedyncze kółka.

  2. Ogórek rozetnij wzdłuż na ćwiartki, a te pokrój na grubsze plastry. Warzywa ułóż na talerzu.

  3. Ser feta pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu oraz z suszonym ziołami – tymiankiem i oregano.

  4. Sałatkę posyp pokruszonym serem feta, dorzuć oliwki. Na koniec skrop obficie przygotowaną oliwą z oliwek i oprósz suszonymi ziołami.

Sałatka grecka