oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Co więcej, bardzo lubię kuchenne wyzwania. A stworzenie przepisu na tą sałatkę było eksperymentem i wyzwaniem jednocześnie.

Zmierzyłem się z zupełnie nowym dla mnie produktem. Produktem o bardzo konkretnym przeznaczeniu (bezglutenowcy, diabetycy, wegetarianie, sportowcy), którego głównym zadaniem jest dostarczanie organizmowi wysokiej jakości protein. O samej Newelli napiszę jeszcze na końcu wpisu, a teraz to co najważniejsze, czyli pyszna sałatka :-)

Sałatka Newella

Składniki

Podane proporcje wystarczyć powinny na dwie solidne porcje sałatki, lub na 3-4 mniejsze – w sam raz na przystawkę.

  • 1 opakowanie Newelli naturalnej
  • mieszanka sałat, rukola
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 1 mała cebula
  • na sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, miód

Przygotowanie sałatki

Sałatka Newella

1. W pierwszej kolejności przygotuj sos. Do miseczki dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

2. Przygotuj tyle talerzy, ile porcji sałatki zamierzasz przygotować i nakładaj po kolei wszystkie składniki.

3. Sałatę porwij w rękach na mniejsze kawałki. Dodaj też liście rukoli – tyle ile lubisz.

4. Następnie na sałacie poukładaj przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

5. Teraz czas na Newellę – pokrój ją w kostki mniej więcej 1 cm i nałóż ich po kilkanaście sztuk do każdej porcji sałatki.

6. Awokado obierz ze skóry, pokrój w paseczki i dodaj na wierzch sałatki.

7. Całość wykończ cieniutkimi piórkami posiekanej cebuli, a przed samym podaniem polej każdą porcję kilkoma łyżkami sosu musztardowo-miodowego.

Sałatka Newella

Tak jak napisałem na samym początku – spotkałem się z zupełnie nieznanym mi produktem. Produktem o bardzo specyficznym przeznaczeniu, jednak niezależnie od tego możliwym do podania w jak najciekawszej formie. Sałatka wyszła bardzo smaczna, szczególnie że jajeczny aromat Newelli bardzo dobrze skomponował się z awokado, pomidorkami i sosem vinegrette. Po tej całkiem udanej przystawce, w kolejnych dwóch przepisach przepisach skomponuję pożywną zupę i danie główne.

Newella

Newella jest naturalnym produktem powstającym w procesie pasteryzacji białka jaja kurzego. Ma ona bardzo specyficzne właściwości, co powoduje że bardzo dobrze sprawdza się w diecie osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, odchudzaniem, czy dietą wegetariańską, ale też w przypadku osób z różnymi problemami zdrowotnymi, np. wrażliwymi na gluten, czy chorymi na cukrzycę.

newella-zupa-dyniowa-przepis-2

Jak pisze producent – Newella idealnie wpisuje się w styl życia osób chcących w aktywny sposób wpływać na swój organizm, np. poprzez dostarczanie mu jak najlepszego paliwa z wszystkich spożywanych pokarmów. Jest takim nowoczesnym i zdrowym sposobem na dostarczenie naturalnego białka, którego zawartość odpowiada mięsu drobiowemu, a przy okazji nie zawiera tłuszczu, cukru czy cholesterolu.