Śledzie to chyba najbardziej popularna przystawka. Bez śledzia trudno wyobrazić sobie wiele okazji. To częsty gość na wielu stołach, a zwłaszcza podczas świąt. Różnorodność dodatków sprawia, że za każdym razem możesz przygotować inną wersję. Dziś proponuję śledzie w towarzystwie sałatki z fenkuła, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli.

Śledzie w takim wydaniu to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych śledzi w śmietanie. Filety śledziowe bardzo dobrze komponują się z warzywami. Fenkuł nadaje sałatce oryginalny, anyżowy posmak. Do tego soczyste pomidorki koktajlowe i chrupiąca czerwona cebula.

Sałatka śledziowa z fenkułem

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych (matiasy)
  • 300 g kopru włoskiego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka śledziowa z fenkułem

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Śledzie osusz i pokrój w 3-4 cm paski.

  2. Pokrojone filety umieść w misce, dopraw świeżo mielonym pieprzem, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i odstaw na ok. 30 minut.

  3. Przygotuj dressing – oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z miodem i sokiem z cytryny.

  4. Pomidorki przekrój na połówki, czerwoną cebule pokrój w piórka. Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Do warzyw dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.

  5. Dodaj pokrojone filety śledziowe. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę oprósz posiekanym koperkiem.

Sałatka śledziowa z fenkułem