Wiosną i latem warto korzystać z sezonowych warzyw. Jednym z moich ulubionych wiosennych przysmaków jest botwina, z której powstaje słynna zupa botwinka. Z liści młodych buraków przygotowałam lekką sałatkę z dodatkiem sera koziego i orzechów włoskich.

Do sałatki wykorzystałam pieczone buraki. Najlepiej przygotować je wcześniej przy okazji pieczenia innej potrawy. Zaoszczędzisz czas i energię. Warzywa po wyjęciu z piekarnika mają intensywny, słodki smak, wspaniałą czerwoną barwę i doskonale komponują się z kozim serem, orzechami włoskimi i zielonymi chrupiącymi listkami młodej botwiny i rukoli.

Sałatka z botwinką

Składniki

Sałatka:

  • pęczek botwinki
  • 1 burak średniej wielkości (ok. 200 g)
  • 125 g rukoli
  • 100 g sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Dressing:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Buraka umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie miękki (przez ok. 45-60 minut).

  2. W międzyczasie botwinkę i rukolę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.

  3. Na zieloną warstwę nałóż łyżeczką kozi ser.

  4. Orzechy włoskie upraż lekko na suchej patelni i dorzuć na talerz.

  5. Przestudzone buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników.

  6. Przygotuj dressing – w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny i miód). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Przed podaniem skrop sałatkę dressingiem, dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekanym koperkiem.

Sałatka z botwiną