Prosta sałatka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Mieszanka ulubionych sałat, brokuły, jajka, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki, a całość skropiona lekko słodkim winegretem z sokiem z cytryny i oliwą extra vergine.

Możesz dorzucić swoje ulubione składniki, np. dojrzałe pomidorki koktajlowe czy podprażone na suchej patelni pestki słonecznika lub dyni. Sałatkę można podawać w pojedynczych miseczkach lub ułożyć wszystkie składniki na jednym większym półmisku.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.

Składniki

  • mieszanka sałat (wybrałam mieszankę szpinaku, rukoli i cykorii sałatowej – radicchio)
  • 1/2 brokuła
  • 4 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Brokuły ugotuj na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące i o żywo zielonej barwie. W trakcie gotowania spróbuj jeden kęs i jeżeli brokuł będzie idealnie przyrządzony, przełóż całość do sitka i opłucz sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

  2. Przygotuj sos. Do miseczki dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  3. Jajka ugotuj na półtwardo, obierz i pokrój na ćwiartki.

  4. Rzodkiewki umyj i pokrój na grube plasterki.

  5. Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Na zielonej warstwie ułóż różyczki brokuła, plasterki rzodkiewki i jajka pokrojone na połówki.

  6. Wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.