Ciecierzycę wykorzystuję jako składnik wielu smacznych potraw – past śniadaniowych, zup czy dań głównych. Tym razem cieciorka jest bazą do przygotowania wiosennej sałatki. Do sałatki dodaję także różyczki brokuła, czarne oliwki i jajko.

Główne składniki sałatki zawierają cenne składniki. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Jak większość roślin strączkowych jest ceniona za wysoką zawartość błonnika, który zapewnia długie uczucie sytości i w konsekwencji pomaga zapanować nad podjadaniem. Zaś brokuły zawierają sporo żelaza i kwasu foliowego oraz witamin z grupy B.

Wiosenna, kolorowa sałatka to pożywna propozycja na przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub jako dodatek do obiadu.

Składniki

Sałatka

  • 100 g ciecierzycy
  • 1/2 brokuła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki zielonych oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zacznij dzień wcześniej od zalania suchych ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu.

  2. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj 1/4 łyżeczki soli. Ugotowaną ciecierzycę przecedź.

  3. Brokuły ugotuj na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące i o żywo zielonej barwie. W trakcie gotowania spróbuj jeden kęs i jeżeli brokuł będzie idealnie przyrządzony, przełóż całość do sitka i opłucz sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

  4. Jajka ugotuj na półtwardo, pokrój na ćwiartki.

  5. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek,  świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i musztardę. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  6. Ugotowane warzywa i pokrojone jajko ułóż na dużym talerzu lub w półmisku, dodaj oliwki i całość skrop przygotowanym dressingiem. Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami, np. oregano.