Dziś proponuję chrupiącą i soczystą sałatkę z pysznych warzyw i owoców, które warto włączyć do swojego codziennego menu. Skomponowana jest z kalarepki z dodatkiem jabłka, granatu i podprażonych orzechów włoskich.

Całość skropiona jest dressingiem z oliwy, oleju sezamowego, miodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. To dzięki niemu składniki sałatki zyskują charakter i dzięki niemu możesz wydobyć z nich to co najlepsze – wszystkie smaki i aromaty.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.

Składniki

Na sałatkę: 

  • 1 kalarepa z liśćmi
  • 1 jabłko
  • 1 granat
  • garść orzechów włoskich
  • sok z cytryny
 Na dressing:
  • łyżka oleju sezamowego
  • trzy łyżki oliwy
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni.

  2. Jabłko dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę (razem ze skórką).

  3. Kalarepę obierz ze skóry i pokrój najdrobniej jak się da w podłużne paseczki. Młode liście cieniutko posiekaj.

  4. Przygotuj dressing – w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (oliwę z oliwek, olej sezamowy, sok z cytryny i miód).

  5. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, polej przygotowanym dressingiem i posyp pestkami granatu.