Świeże pomidory, czerwona cebula i oliwa z oliwek to podstawowe składniki do przygotowania lekkiej, wiosennej sałatki. Sałatka z pomidorami kusi bogactwem smaku i aromatu.

To kolejna propozycja przepisu na prostą i smaczną sałatkę. Sprawdzi się świetnie zarówno w wersji solo, ale także jako dodatek do obiadu czy potraw z grilla. Koniecznie wykorzystaj najlepsze składniki – dojrzałe pomidory ze sprawdzonego źródła oraz dobrej jakości oliwę z oliwek.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

  • 4-5 pomidorów o różnych kształtach
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Sałatka z pomidorów

Przygotowanie

  1. Pomidory dokładnie umyj, nie obieraj ich ze skórki. Większe pomidory pokrój w ósemki a pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Pokrojone pomidory przełóż na duży talerz. Dodaj cebule i czosnek. Warzywa wymieszaj.

  3. Oliwą z oliwek skrop wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Do sałatki dorzuć listki świeżego oregano. Podawaj od razu jako dodatek do obiadu lub solo.

Sałatka z pomidorów