Soczewica coraz częściej gości u mnie w kuchni. Nie bez powodu, bo jest bardzo wdzięcznym materiałem kulinarnym. Po aromatycznym curry z soczewicy i rozgrzewającej zupie przyszedł czas na sałatkę. 

Sałatka, którą dziś prezentuję jest przepyszna. Czerwoną soczewicę zestawiłam ze szpinakiem, który możesz zastąpić rukolą, roszponką lub inną zieleniną. Do tego – jajko, czerwona cebula i prażone ziarna słonecznika.

Czas przygotowania:

10-15 minut

Składniki

Sałatka:

  • 4 jajka
  • szpinak drobnolistny, rukola lub roszponka
  • 1 czerwona cebula
  • 125 g czerwonej soczewicy
  • pestki słonecznika

Dressing:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 7 minut. Dodaj odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Soczewicę trzeba sprawdzać (szybko mięknie), a ponieważ jest przeznaczona do sałatki, nie może się rozpadać.

  2. Jajka ugotuj na półtwardo, pokrój na ćwiartki.

  3. Do miski dodaj umyte liście szpinaku, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone jajka.

  4. Przed podaniem skrop sałatkę dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

sałatka-z-soczewica-3