Moja ukochana małżonka nazywa mnie często Człowiekiem Słoikiem. Serio. :-) Bierze się to z faktu, że bardzo lubię eksperymentować i zarówno kupować różne dziwne produkty „zasłoikowane” jak i przygotowywać własnej roboty przysmaki, które następnie przechowuję właśnie w słoikach. Z tego powodu słoiki zajmują całkiem sporą część naszej lodówki.

I właśnie w tej słoikowej kolekcji pojawiły się niedawno przepyszne, pięknie różowe, chrupiące i idealnie kwaskowate rzodkiewki. Zalewa przygotowana m.in. z octu jabłkowego, czosnku i pieprzu, rewelacyjnie podkręca smak rzodkiewek, a dodane do całości cienkie piórka czerwonej cebuli czynią z tego słoikowego dzieła spektakularny dodatek do kanapek czy sałatek.

Jeżeli lubisz ogórki małosolne albo kiszone, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 cebuli czerwonej

Na zalewę:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku – posiekany drobno
  • 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu

Wykonanie

  1. Rzodkiewkę pozbaw natki, cebulę obierz ze skóry, a następnie oba warzywa pokrój na cieniutkie plasterki (np. przy pomocy mandoliny).

  2. Wodę i ocet wlej do garnka, dodaj czosnek, miód i przyprawy, a następnie doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.

  3. Kiedy już zalewa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj dalej przez ok. 5 minut

  4. Pokrojone warzywa umieć w słoiku i zalej gorącą zalewą.

  5. Słoik zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  6. Tak przygotowane rzodkiewki możesz spokojnie przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

A tutaj możesz zobaczyć przepis w wersji wideo: