Zupa z młodych liści i korzeni buraczków to pierwsze skojarzenie jakie przychodzi na myśl o botwince. Roślina ma jednak znacznie więcej kulinarnych zastosowań. Botwinę wykorzystałam do przygotowania kremowego serka śniadaniowego.

Aromatyczne pieczone buraczki w połączeniu z kremowym serem ricotta smakują rewelacyjnie. Tak przygotowany serek ląduje na domowych bajglach. Do tego plastry wędzonego łososia i posiekany świeży koperek. Moja dzisiejsza propozycja niech będzie dla Was inspiracją do stworzenia najlepszych kanapek.

Bajgle z ricottą i botwiną

Czas przygotowania:

ok. 15 minut

Składniki

  • bajgle (można wykorzystać swoje ulubione pieczywo)
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • pęczek botwiny wraz z buraczkami
  • 125 g ricotty
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Bajgle z ricottą i botwiną

Przygotowanie

  1. Liście wraz z młodymi buraczkami dokładnie opłucz. Buraczki rozłóż na folii aluminiowej. Następnie posyp je solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skrop obficie oliwą z oliwek. Buraki zawiń folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut).

  2. Ricottę umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

  3. Przestudzone buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników.

  4. Dodaj listki botwiny – mniejsze wrzuć w całości, a duże liście pokrój i dodaj do ricotty.

  5. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  6. Tak przygotowanym serkiem posmaruj rozkrojone bajgle, nałóż plasterki łososia, przykryj i serwuj na śniadanie lub zapakuj na lunch do pracy.

Bajgle z ricottą i botwiną