oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Gofry to jeden z moich ulubionych śniadaniowych przysmaków. U mnie w domu robi się je przeważnie w weekendy, gdy rankiem jest nieco więcej czasu. Sięgam wtedy po sprawdzony przepis na lekkie, złociste, delikatne gofry.

Gofry przygotowane według poniższego przepisu są po prostu idealne. Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, nie za słodkie, dzięki czemu możesz wzbogacić je dodatkową porcją słodkości w postaci bitej śmietany, owoców czy syropu klonowego. A jeśli stawiasz na gofry w wersji wytrawnej, wystarczy że zrezygnujesz z cukru i dodasz do ciasta np. starty ser cheddar lub parmezan.

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy

Gofry domowe

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubij na sztywną pianę.

  2. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę.

  3. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

  4. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.

  5. Gofry piecz przez ok. 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji urządzenia.

  6. Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.

Domowe gofry