Po ogromnym sukcesie pesto z liści rzodkiewki przyszedł czas na eksperymenty z kolejnymi warzywami. Tym razem w pojemniku blendera wylądował brokuł. Warzywo wykorzystuję w stu procentach. Miksuję nie tylko różyczki brokuła, ale także łodygę i liście.

Brokuła połączyłam z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodatki nadają paście charakteru. Pesto jest doskonałe zarówno z makaronem, jak również jako smarowidło do pieczywa.

Pesto brokułowe

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni
  • ok. 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Pesto brokułowe

Przygotowanie

  1. W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Brokuł podziel na różyczki, a łodygę i liście pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.

  2. Ugotowanego brokuła wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj ząbki czosnku, płatki migdałowe i sok z cytryny.

  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania pesto o gładkiej konsystencji.

  4. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.

Pesto brokułowe

Oryginalne pesto pochodzi z włoskiej Genui i oparte jest na listkach świeżej bazylii. Kompozycje uzupełniają orzeszki pinii, ser parmezan i oliwa z oliwek. Na blogu ciągle eksperymentujemy tworząc nowe odmiany – pesto z rukoli, pietruszki czy z jarmużu. Baw się smakiem i kolorem. Zachęcam Cię do zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji.